Wetenschap - 21 juni 2001

Liefde voor een plek objectiveerbaar

Liefde voor een plek is subjectief, maar volgens student Martijn Duineveld wel in kaart te brengen. Duineveld wil de liefde voor een plek objectiveren voor planners en architecten met een combinatie van kwantitatieve en kwalitatieve onderzoeksmethoden.

"Liefde voor een plek is een heel groot complex van kleine en grote verhalen", stelt Duineveld. "Als je broertje ergens uit een boom is gevallen, is dat een miniverhaaltje dat deel uitmaakt van de plek." Die verhalen kun je volgens Duineveld verzamelen en rangschikken via kwantitatief onderzoek. Door vervolgens via interviews in te zoomen op de kwaliteiten van de verhalen kan je een duidelijk beeld geven van de kwaliteiten van zo'n plek in de ogen van omstanders.

Een meisje dat opgegroeide op het landgoed Arderhorsd en daar graag over vertelde, bracht Duineveld op zijn idee?n over het objectiveren van liefde voor een plek. "Ik kwam er achter dat ze bij het vertellen erover niet eerst sprak over esthetiek en daarna over belevingswaarde, maar dat alles door elkaar loopt. In theorie maak je onderscheid, maar in de praktijk dus niet."

Duineveld zocht naar de verschillende waarden die mensen toekennen aan een plek: belevingswaarde, gebruikswaarde, het verhaal achter een plek en de manier waarop mensen zich plekken toe-eigenen. Zelf is hij een liefhebber van de stedelijke omgeving met beton en drukte. "Wageningen richt zich veel op groen", stelt hij. "Maar omdat het gaat om betekenissen moet je onderzoeksobject de mens zijn. En dan kun je uitkomen op de skater die veel belevingswaarde haalt uit een betonnen skateramp."

Duineveld denkt de liefde voor een plek in vijf gradi?nten te kunnen aangeven aan planners, beleidmakers en architecten. Zijn schaal loopt van amusement, waarbij een plek niet meer is dan een achtergrond voor activiteiten, naar toewijding, waarbij iemand alle ins en outs van een plek kent. | M.W.

Een skater heeft een ander verhaal bij een betonnen skateramp dan een wandelaar die zijn hond in het parkje uitlaat. | foto G.A.