Student - 11 februari 2016

Liefde privé? Niet voor Chinese promovendi

tekst:
Lieke de Kwant

Trouwen is een must in China. Wie na zijn of haar 25ste nog single is, kan lastige vragen en regelrechte bemoeienis van familieleden verwachten. Dat kan de viering van Chinees nieuwjaar in het vaderland behoorlijk versjteren, vertellen Chinese promovendi in Wageningen deze week in Resource.

foto Hollandse Hoogte

Voor Europeanen is het een verbazingwekkend verschijnsel: ouders en grootouders die op speciale beurzen of in zogenoemde love corners in parken profielen bekijken van mogelijke huwelijkspartners voor hun kinderen. Daarop staan gegevens over opleiding, werk, inkomen en eventueel woningbezit. Gunstige profielen worden doorgespeeld aan de (klein)kinderen, met daarbij de aansporing om contact te zoeken.

Acht Wageningse promovendi, die anoniem willen blijven, vertelden aan Resource-columnist en -verslaggever Stijn van Gils dat ook zij hiermee te maken krijgen. Vooral tijdens de viering van Chinees nieuwjaar, waarvoor veel promovendi deze week in hun vaderland zijn. Voor de een is de koppeldrang een groot probleem – ‘ik ben homo, ik wil helemaal geen vrouw’ –, de ander vindt het wel handig – ‘mijn ouders kennen mij het beste, dus weten ook wat goed is voor mij’.

Ook vlogger Derek kan meepraten over het fenomeen. In zijn laatste relaas vertelt hij over tantes die ‘zeuren’ over zijn vrijgezelle status en de van geld doordrongen Chinese visie op het huwelijk en het leven in het algemeen.