Nieuws - 14 oktober 2014

Liefde is... samen promoveren

tekst:
Rob Ramaker

Gelukkig getrouwd en deze week samen gepromoveerd. Voedingswetenschapper Elske Brouwer-Brolsma verdedigde vandaag haar proefschrift, vier dagen na de promotie van haar man Karst Brolsma. Samen promoveren heeft zo zijn voor- en nadelen.

PhD’ers klagen soms dat hun partner niet begrijpt hoe dat voelt, promoveren. Wanneer je echter vier jaar lang hetzelfde traject doorleeft, zorgt dit voor minder meningsverschillen: ‘Ik begrijp beter waarom Elske ’s avonds toch weer haar laptop pakt om nog wat werk te doen’, zegt Karst.  Bovendien was hij de laatste maanden zelf te druk met zijn proefschrift om te klagen, grapt Elske: ‘Dan kon ik lekker doen waar ik zin in had.’

Wanneer je tegelijkertijd zwoegt op een proefschrift kun je elkaar ook minder ontlasten. En dat zag het stel terug in de wasmand en koelkast. ‘Je hebt duidelijke prioriteiten,’ zegt Elske, ‘en die zijn niet om te zorgen dat het huis schoon is.’ Karst verklapt dat Elske op een gegeven moment zelfs een lading nieuw ondergoed kocht om de was nog wat langer uit te stellen. ‘Dat klopt niet volgens mij,’ zegt Elske blozend. Wel zijn ze het erover eens dat de laatste maanden vaak pizza en friet op het menu stond in huize Brolsma.

Je hebt duidelijke prioriteiten en die zijn niet om te zorgen dat het huis schoon is
Elske Brouwer-Brolsma

De tweel leerden elkaar kennen tijdens hun studie in Wageningen, door het vak statistiek. Elske, Hbo-instromer bij Voeding en gezondheid, kwam te laat bij haar eerste bijeenkomst waar plantenwetenschapper Karst, student-assistent was. Een jaar later – in 2008 – sprong de vonk over en in 2012 trouwden ze. Hun paden lopen niet helemaal parallel. Elske onderzocht bij Humane voeding de effecten van vitamine D op de stemming en het denkvermogen van ouderen. Karst bekeek de laatste jaren hoe kenmerken van planten samenhangen met het bodemleven rondom de wortels.

Of ze de komende jaren in de academische wereld kunnen en willen blijven, is nog niet duidelijk. Een weten ze wel: ze gaan niet ver uit elkaar wonen voor hun werk. Karst: ‘We willen bij elkaar blijven.’