Organisatie - 3 februari 2010

Liefde is vegacurry

Het onderzoek van promovenda Annet Hoek naar ‘nepvlees’ haalde de krant, van Trouw tot De Telegraaf. Wat blijkt: vegoburgers en ander ‘nepvlees’ worden vooral gekocht door vegetariërs. De echte vleeseter laat zich door deze producten niet verleiden tot een dagje vegetarisch.

29-menu-BdG-3728.jpg
Jammer voor ze want regelmatig vleesloos eten is helemaal 2010. Gelukkig weet ik uit ervaring dat je daar geen vegaburgers voor nodig hebt. Terwijl de onderzoekers proberen om meelwormen en sojabonen te verwerken tot iets aantrekkelijks, eten wij alvast deze vegetarische Balti-curry. Deze versie is zo lekker dat je het vlees niet zult missen.
Serveer hem met een 'lassi' met rozenwater en je kunt er ook mee voor de dag komen op Valentijnsdag./Arianne van Ballegooij
Balti-curry met spinazie en kikkererwten
Bereidingstijd: 60 minuten
Ingrediƫnten voor vier personen:
De Baltisaus

  • 3 el slaolie

  • 4 uien gesnipperd

  • 1 cm verse gember, geschild en geraspt

  • 1 knoflookteen, geplet

  • 1 tomaat in blokjes

  • 0,5 tl kurkuma

  • 1 tl paprikapoeder

  • 0,5 tl gem. komijn

  • 0,5 tl gem. koriander

  • 0,25 tl chilipoeder

  • zout naar smaak

  • 1 handje gehakte verse koriander


De curry:

  • 200 g diepvries gesneden bladspinazie, ontdooid

  • 1 blik kikkererwten van 425 gram

  • 2 kleine aardappels, geschild, in vieren 

  • 1 tl kurkuma, 1 tl paprikapoeder, 1 tl gemalen koriander en  1 tl masala 

  • 4 el slaolie

  • 2 cm verse gember geschild en geraspt

  • 2 knoflookteentjes geplet

  • 2 tl zout

  • 3 el groene paprika in blokjes

  • 1 el tomatenpuree

  • 2 tomaten in stukjes

  • 2 handjes gehakte verse koriander

  • 4-6 soeplepels Baltisaus (zie saus)


Bereiding:

  1. Maak eerst de saus. Verhit de olie in een braadpan op matig vuur en bak de uien met de gember en knoflook tot de uien glazig zijn. Voeg de tomaat toe en bak, druk met de lepel een beetje stuk. Voeg 300 ml water toe en de overige ingrediƫnten. Breng aan de kook. Zet het vuur laag, doe het deksel op de pan en laat 30 minuten sudderen. Doe in een blender en pureer.

  2. Kook terwijl de saus suddert de aardappels voor in water met zout en kurkuma tot ze bijna gaar zijn. Giet ze af en zet apart. Laat de kikkererwten uitlekken.

  3. Verhit de olie in een wok boven hoog vuur. Voeg de gember, knoflook en spinazie toe. Kort bakken en goed roeren. Voeg het zout en de paprika toe, bak kort mee. Voeg de aardappels toe en druk ze een beetje fijn terwijl ze bakken. Voeg nu de specerijen, de tomatenpuree, kikkererwten, tomaten, verse koriander en 4-6 soeplepels Baltisaus toe. Schud de wok en roer flink gedurende 3-4 minuten. Voeg meer saus toe als het mengsel wat droog is.


Verdeel over vier kommen en serveer met naanbrood.

Re:ageer