Nieuws - 1 januari 1970

Lichaam neemt gezonde stof uit appel nauwelijks op

Van het merendeel van de gezondheidsbevorderende quercetine in onze voeding wordt het lichaam niets wijzer. Het komt niet door de wand van de dunne darm. Dat schrijven Wageningse onderzoekers in de British Journal of Nutrition.

Quercetine is een stof in thee en fruit die schadelijke stoffen wegvangt en misschien de kans op verschillende soorten kanker verlaagt. In het Nederlandse dieet zijn thee en appels de belangrijkste bron, maar de meeste quercetine in voedingsmiddelen zit vast aan de suikers galactose, rhamnose en arabinose.
,,De dunne darm neemt die vormen van quercetine niet op’’, zegt de op Rikilt gestationeerde dr Ilja Arts van de afdeling Humane Voeding. ,,Dat gebeurt alleen met quercetine die aan glucose is gebonden.’’ In appels en thee behoort respectievelijk tien en vijfentwintig procent tot die opneembare variant.
De oorzaak is het enzym LPH in de dunne darm, schrijven de onderzoekers. Dat schroeft de suikers van de quercetine, zodat de moleculen de darmwand kunnen passeren. Bij glucose gaat dat prima, bij de andere suikers niet.
,,We doen veel onderzoek naar quercetine omdat we het zien als een model voor een groter groep van dit soort stoffen’’, zegt Arts. ,,Hoe het lichaam die opneemt en ermee omgaat weten we nauwelijks.’’ | W.K.