Nieuws - 1 februari 2011

Leuke baantjes

Maxime Verhagen is iets van plan met universitaire patenten. Tijd om voor je zelf te beginnen en de vruchten te plukken?

Blogger_YK.jpg
Dit najaar gaat de minister wat meer geld naar Wageningen sluizen als onderdeel van het nieuwe kennisbeleid. Supermooi voor ons natuurlijk dat Wageningen wordt beschouwd als topinstituut dat kennis levert die het bedrijfsleven nodig heeft. Dat heeft de agrolobby goed gedaan. Maar de minister wil meer: in een debat van Spits vond hij dat 'patenten die bij universiteiten op de plank liggen te verstoffen, voor studenten vrij beschikbaar moeten worden. Zo kunnen studenten makkelijker een innovatieve onderneming starten.' Dat is nogal een fiks cadeau! Een patent kost al snel 12.000 euro om aan te vragen. 'Pas als het bedrijf een succes wordt, hoeven ze te betalen voor het patent.' Niet echt een cadeau dus, maar de grootste drempel voor studenten om een innovatieve onderneming te starten - uit het niets een startkapitaal opboeren - wordt significant verkleind.
Het verbaast me dat er alleen een onooglijk stukje in de Spits wordt besteed aan zo'n groots plan. Aangenomen dat wat de minister noemt allang in kannen en kruiken is heeft dit sterke implicaties voor het onderwijs. Nu proberen de meeste studenten aan de bak te komen bij een groot bedrijf dat veel zekerheid biedt. Op zich een veilige keus, maar de leuke baantjes zijn beperkt en er zijn geen aanwijzingen het leuke-baantjesaanbod gaat toenemen. Met de plannen van Verhagen wordt het voor de werkeloze student zeer voor de hand liggend om voor zichzelf te beginnen.
Het viel me al eerder op dat de zakelijke spirit ontbreekt bij teveel onderdelen van het Wageningse onderwijs. Het is er soms wel, maar het zou beter zijn als studenten zich vanaf het begin alerter zijn op innovatieve kansen en wat minder rekenen op de gratie van grote bedrijven en de diepe zakken van de overheid. Misschien is dit een mooi moment om studenten bij te brengen hoe ze verder moeten met hun briljante onderzoeksbevindingen: ga het maar eens in het echt doen.