Nieuws - 28 juni 2007

Leuk en stout

De samenleving, dus ook onze universiteit, is aan het verleuken. Leuk is het toverwoord van bijna alle studentenlokkers, en het ideaal van de aankomende student. De studie moet leuk zijn. De docent moet leuk college geven, dan krijgt hij of zij van de studenten een leuke beoordeling. Daarna moet je een leuke baan vinden en een leuke man of vrouw zoeken. De eventuele huwelijkssluiting moet vooral leuk zijn. En om het leuk te maken mag het best wel een leuk bedrag kosten.
Daarna moeten er leuke kids komen en geen huilbaby’s of zorgenkindjes. Het leuke gezinnetje moet leuk wonen met een leuk huisdier, zoals een zenuwzieke hamster. Met de leuke buurtjes moet een leuk glas wijn gedronken worden en er moet natuurlijk een leuke leaseauto in de carport staan. Zelfs de sombere Hans Dorrestijn moet leuk zijn om zijn boeken en platen te verkopen. Kortom het leven moet tegenwoordig vooral leuk zijn.
De samenleving is niet alleen aan het verleuken, maar ook aan het verstouten. De geëmancipeerde vrouw moet ook stout zijn. Dat moet van de bejaarde dames Heleen van Royen en Marlies Dekkers. En dat moet van de winkelier. Stout ondergoed vliegt de winkel uit. De Etos kan de hulpstukken niet meer aanslepen. Stout moet ook van de televisie en de reclamemakers, want stout is in. Daarom is zelfs hier het stoute studentenfeest populair.
Maar is een beetje minder leuk en stout niet veel aantrekkelijker? Dat moet toch vooral in deze vallei mogelijk zijn?