Nieuws - 18 november 2010

Lettertypefrustratie

tekst:
Gastredacteur

Een ingezonden bief van Peter Hendriksen, Onderzoeker RIKILT

Tot voor kort kon je in Word zelf je default lettertype instellen. In het kader van de nieuwe huisstijl is iedere medewerker nu echter verplicht om Word documenten te starten met het lettertype Verdana 8.5.
In de praktijk betekent dit in ieder geval voor mij dat je bij ieder nieuw document enthousiast begint te typen, na een halve regel de aha-erlebnis hebt van 'Oh ja, het veel te kleine Verdana lettertype'. Vervolgens de tekst selecteren, lettertype aanpassen en maar weer verder gaan. Daarna goed oppassen met copy en paste, want voor je het weet heb je weer een stuk Verdana tekst in je document.
Ik ben helemaal voor de huisstijl maar dan voor documenten die naar buiten gaan. Van al mijn documenten blijft 99 procent intern. Brieven gaan via het secretariaat, dat de huisstijl keurig toepast.
Het lijkt me dat de bemoeizucht van de huisstijlcommissie in het geval van de Word-documenten te ver gaat. Ik vind het geen prettig vooruitzicht dat ik tot aan mijn pensioen bij ieder Word-document de lettertype moet aanpassen. Een aantal geraadpleegde collega's delen deze ergenis volledig. Opgeteld voor alle WUR medewerkers levert dit ook een flinke kostenpost aan verbruikte werkuren op.
Peter Hendriksen
Onderzoeker RIKILT