Wetenschap

Leren van wortels

Wat kunnen wij leren van wortels? Samenwerken, zegt hoogleraar Liesje Mommer. Het symposium Interwoven zet die ondergrondse wereld in de spotlights.
Roelof Kleis

(Foto: Diana Scherer)

Het symposium in Impulse omlijst de expositie Interwoven over het werk van kunstenares Diana Scherer. Scherer is gefascineerd door het verborgen plantenleven onder de grond. Via Mommer kwam ze in Nijmegen terecht, waar ze een laboratorium ontwikkelde voor de dressuur van wortelgroei. Scherer laat wortels groeien in de richtingen die zij wil. Dat leidt tot intrigrerende patronen en zelfs nieuwe materialen.

Dutch Design Wee

kScherer won onlangs tijdens de Dutch Design Week een prijs met haar werk, dat volgens Mommer (hoogleraar Natuurbeheer en plantenecologie) een boeiende synthese is van kunst en wetenschap. Het symposium dat zij organiseert wil beide werelden bij elkaar brengen. ‘Daar waar kunst en wetenschap bij elkaar komen, gebeuren nieuwe dingen en ontstaan nieuwe inzichten.’

Diana-Scherer-Interwoven1-441x500[1].jpg

En nieuwe inzichten zijn volgens Mommer hard nodig om de problemen van deze tijd aan te pakken. ‘Zowel Diana als ik hebben de overtuiging dat we een totaal nieuwe kijk op de wereld nodig hebben om de problemen het hoofd te bieden. Dat geldt voor allerlei gebieden, van klimaatproblematiek tot de manier waarop wij met elkaar omgaan.’ Maar zo zweverig als dit klinkt, is het symposium zeker niet, bezweert ze.

Het symposium zet de wondere ondergrondse wortelwereld centraal. Samenwerking is daar het devies. ‘Wortels laten zien dat ze samen beter zijn’, zegt Mommer. Haar onderzoek toont aan dat hoe meer plantensoorten samenleven, hoe hoger de productie is. Dat komt door de samenwerking tussen de verschillende wortelstelsels. Samen zijn ze beter in staat vijandige schimmels te bestrijden dan alleen.

Wortels laten zien dat ze samen beter zijn

Liesje Mommer, plantenbioloog

Die wortelles sluit volgens Mommer perfect aan bij de One Wageningen-gedachte. Bestuursvoorzitter Louise Fresco opent derhalve het symposium, waar verder een keur aan Wageningse Willie Wortels op de sprekerslijst staan. Paddenstoelenkenner Thom Kuyper (hoogleraar Bodemkwaliteit) bijvoorbeeld, plantenbioloog Ben Scheres (hoogleraar Plantdevelopment biology) en plantenmodelleur Jochem Evers.

De bekende publicist Norbert Peeters, auteur van het boek Botanische Filosofie, duikt in de bijdragen van Darwin aan onze kennis en kijk op planten. Darwin ging zelfs zo ver dat hij planten een vorm van intelligent gedrag toedichtte. Uit het buitenland komt onder andere Carole Collet, hoogleraar Design for sustainable futures, van de Londense University of Arts.

Het symposium is morgen, woensdag de 14de, en duurt van 12.30-17.00 uur en de voertaal is Engels. Toegang, lunch en drankjes zijn gratis. Wel graag hier opgeven.

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.