Student - 10 juli 2008

Leren door doen in de sapfabriek

‘Het is hartstikke leuk om met echte bedrijven te werken, en het gaat om echt geld. Dat motiveert meer dan een fictieve case’, vertelt Roderik de Harder. Samen met enkele klasgenoten onderzocht de tweedejaars student Food Innovation Management aan Van Hall Larenstein in Wageningen de houdbaarheid en smaak van een frambozendrankje in de Edese Sapfabriek.

In de Sapfabriek van links af Roderik, Sabrina, Claartje, Alard, Kees, met vooraan Samorn en Lisette, en docent Franka Bossers en productiemanager Robin Keizer.

Foto: Martijn Weterings

In de Sapfabriek wordt geleerd door te doen. Alle functies worden vervuld door hbo, mbo en vmbo-leerlingen. De VHL-studenten traden op als business developers en assistent productiemanagers. Er is een productielijn voor vruchtendranken, en tafels met opengewerkte apparatuur. Zogenaamde werkmeesters, mensen uit het bedrijfsleven, leggen daar de techniek achter de productie uit. En een trap naar boven leidt naar ‘de verdieping’, waar de leermeesters, oftewel de docenten hun studenten begeleiden.
Roderik deed er onderzoek in opdracht van de Vrije Universiteit in Amsterdam, dat het effect van niet-suikerhoudende vruchtendranken op onder andere obesitas wil testen bij kinderen tussen de vijf en tien jaar. ‘Kinderen moeten het drankje anderhalf jaar lang dagelijks drinken, dus het moet aangenaam smaken’, licht Roderik toe. Zijn projectgroepje testte onder meer een bestaande frambozendrank in de versies light en normaal op houdbaarheid en smaak. Voor zes weken houdbaarheid zijn extra conserveermiddelen nodig.
Kees Rosman onderzocht met zijn groepsgenoten een kant-en-klaar sapje voor kinderen gebaseerd op diksap, op technische mogelijkheden, kostenplaatje en veiligheid. ‘Dat het echt is, maakt het leuk’, vindt ook Kees.
Maandag 7 juli presenteerden de studenten hun onderzoeken aan de opdrachtgevers. Waarschijnlijk worden ‘hun sapjes’ ook echt in productie gebracht bij de Sapfabriek. ‘Zeker voor het VU-project is de kans erg groot’, aldus VHL-docent Franka Bossers. Ze begeleidde studenten bij opdrachten variërend van een nieuw drankje ontwikkelen tot het onderzoeken van een drankje met een min of meer bekende receptuur. ‘De kleine productielijn van de Sapfabriek is ideaal voor het produceren van kleine hoeveelheden’, zegt Bossers.
Vorig jaar waren VHL-studenten al betrokken bij de ontwikkeling van het energiedrankje Boost your body, van geconcentreerd vruchtensap in de smaak rode sinaasappel-framboos. Scholen in het voortgezet onderwijs verkopen dit product van de Sapfabriek al.