Nieuws - 28 januari 2016

Lerarenopleidingen VU ondermaats

tekst:
Hoger Onderwijs Persbureau

Universiteiten presteren opnieuw niet zo goed in de onderwijskeuringen van accreditatieorganisatie NVAO. Zij krijgen steeds vaker een ‘gele kaart’. Hogescholen doen het beter.

De NVAO gaf maar liefst 24 universitaire opleidingen een gele kaart in 2015. Dat is elf procent van alle gekeurde opleidingen. Maar dat komt vooral door lerarenopleidingen van de Vrije Universiteit; goed voor zestien van de 24 afgekeurde opleidingen. De overige acht onvoldoendes werden gegeven aan research masters van verschillende universiteiten.

Sinds 2011 geeft de NVAO opleidingen ‘gele kaarten’ als ze ondermaats presteren. Die krijgen dan één tot twee jaar de tijd om zich te verbeteren. Voorheen moesten opleidingen meteen sluiten als ze niet door de keuring kwamen. Dat was zo’n zware straf dat onvoldoendes bijna nooit uitgedeeld werden. Daardoor bleven de zwakke plekken in het onderwijs onder de radar.

Terwijl de universiteiten volgens de NVAO nog iets te verbeteren hebben, is in het hbo ‘duidelijk een opgaande lijn te zien’, aldus NVAO-voorzitter Anne Flierman. Twee keer zo vaak waren de opleidingen ronduit ‘goed’ in plaats van slechts ‘voldoende’ en er vielen in het hbo nog maar vijf onvoldoendes (drie procent van de gekeurde opleidingen), tegen vijftien in 2014 (zes procent van de gekeurde opleidingen).