Nieuws - 1 januari 1970

‘Lelystad bevoegd tot MKZ-tests’

Het laboratorium van ID-Lelystad - nu Animal Scienes Group - dat in 2001 mond- en klauwzeer aantoonde in monsters uit Kootwijkerbroek, heeft niet onbevoegd gehandeld. Het maakt niet uit dat de naam van het instituut niet in de lijst van de Europese Commissie is genoemd.

Dit blijkt uit een advies dat de advocaat-generaal Miguel Poiares Maduro heeft uitgebracht aan het Europese Hof van Justitie. De bevoegdheidskwestie is bij dit hof aangekaart door het College van Beroep voor het Bedrijfleven (CBB) naar aanleiding van een klacht van drie veehouders tegen het landbouwministerie. De veehouders vechten de monsteruitslag aan die ten grondslag lag aan de preventieve ruiming van vee tijdens de mkz-crisis in 2001.
Het CBB concludeerde vorig jaar al dat het instituut haar werk goed had gedaan en er geen reden is om de uitslag van de mkz-testen in twijfel te trekken. Formeel stond op de Europese lijst van bevoegde instituten echter het Centraal Diergeneeskundig Instituut (CDI), een voorloper van het ID-Lelystad.
Het Europese Hof volgt in haar oordeel meestal het advies van de advocaat-generaal, maar de formele uitspraak kan nog enkele maanden op zich laten wachten. De wettelijke onderzoekstaken voor dierziekten van Wageningen UR zijn mede door deze kwestie nu ondergebracht in een juridisch strikt gescheiden onderdeel: CIDC-Lelystad. / GvM