Student - 20 mei 2010

Lekkere mayo van vieze vetten

Wie? Emma Teuling
Wat? Onderzoek naar plantaardige eiwitten
Waar? Niks ver weg, gewoon in Ede
Waarom? Afstudeerstage Voedingsmiddelentechnologie VHL Wageningen

prikbord1204.jpg
'Ik wilde per se een afstudeerstage in Nederland. Dat leek me gemakkelijk. Tijdens het afstuderen moet je ondertussen veel regelen, dan is het niet handig om in een ver buitenland te zitten. Via mijn schoolbegeleider vond ik een plaats bij NIZO food research in Ede. Een van de betere bedrijven in zijn soort, dus ik was meteen verkocht. Ik koos bewust niet voor productontwikkeling, maar voor een onderzoeksstage. Na mijn hbo wilde ik namelijk absoluut naar Wageningen Universiteit, waar ik nu studeer.
'Mijn stagebegeleidster kwam uit Amerika, dus werd het toch een beetje internationaal. Echt schokkend was dat niet hoor. Mijn halve klas kwam uit Thailand. Bovendien heb ik voorafgaand aan mijn opleiding aan VHL een jaartje highschool in Amerika gevolgd, dus de taal was niet zo'n probleem. Alles in Amerika is groter. Van de colablikjes tot het aanbod op school. De mentaliteit van die tijd herkende ik in mijn stagebegeleidster terug. Een Amerikaan zal nooit hardop iemand afvallen. Soms is dat best moeilijk. Dan zei ze: 'oh dat ziet er wel aardig uit'. Betekent dat dan dat ze het goed vond? Of vond ze het absoluut bagger? Ik moest echt doorvragen om te horen hoe ik functioneerde, dan is de Nederlandse botheid toch gemakkelijker.
'Ik onderzocht de mogelijkheden van plantaardige eiwitten. Die zijn goedkoper en milieuvriendelijker, maar ze hebben ook een hoop negatieve eigenschappen. Zo functioneren veel planteneiwitten niet als emulgator. Je merkt dat wel aan soja, die blokjes hebben zo'n droge smaak. Plantaardige eiwitten die wel met water te mengen zijn, zijn vaak helemaal niet lekker of moeilijk uit de plant te halen. Op basis van de literatuur zocht ik naar geschikte eiwitsoorten. Die onderzocht ik daarna verder in het lab. Hulp was er genoeg, je hebt daar mensen lopen die werkelijk alles van één onderwerp weten. Om mijn uitkomsten kracht bij te zetten heb ik zelf een plantaardige mayonaise gemaakt. Productverkoop doet NIZO niet, dus mijn mayonaise komt nooit in de winkel, maar mijn kennis is wel verkocht. Inmiddels heb ik tijdelijk een parttime-contract, ondertussen volg ik mijn master. Misschien ga ik binnenkort opnieuw op stage. Of ik dan wel naar het buitenland wil? Daar ben ik nog helemaal niet mee bezig.'