Student - 7 juli 2010

Lekker weg (in eigen land)

Ha vakantie! Eropuit. Weg uit Wageningen, Velp of Leeuwarden. Weg van colleges, tentamens en practica. Resource peilde de vakantieplannen van studenten. Van carbage running in Tsjechië tot kamperen op Terschelling. Door Alexandra Branderhorst, Albert Sikkema, Karin Flapper, Roelof Kleis en Nicolette Meerstadt

1-cover-op-vakantie-NIEUW.jpg
Laten we maar meteen duidelijk zijn. Dit is een zomerverhaal. Licht en luchtig. Geen stevige kost meer, zo vlak voor de vakantie. Een verhaal om de laatste loodjes minder zwaar te maken. Een verhaal om zin van te krijgen. Goeie zin. Zin om weg te gaan.
Wat doet de student anno 2010 in zijn vakantie? Resource peilde de stemming met een bliksemenquête. Ruim honderd studenten werd gevraagd naar de vakantieplannen. Ga je weg of niet, waar naar toe, hoe, met wie en wat mag het kosten? Niet meer en niet minder. Het moet luchtig blijven. Toch geven de resultaten een aardige impressie.
Martin Lösing uit Duitsland gaat eind juni voor een maand naar Panama. 'Mijn zus doet daar stage', zegt hij in vloeiend Nederlands. Na het familiebezoek volgt een rondreis door Panama, Costa Rica en Honduras. Het mag wat kosten. 'Dit is een unieke kans: dat geld heb ik er wel voor over.'
Avonturiers
Martin Lösing kun je scharen in het selecte gezelschap van de avonturiers, de reizigers naar exotische oorden. Daarvan zijn er verrassend genoeg maar weinig. Van de meer dan honderd ondervraagde studenten blijken er maar zes buiten Europa de vakantie door te brengen. Naast Panama vallen Bali en Thailand in de categorie exotisch; de overige drie doen de VS en Canada aan.
Vrijwel alle studenten zoeken het avontuur dus dichter bij huis, op het oude continent. Frankrijk doet het daarbij traditioneel goed. De rest van Europa volgt op gepaste afstand. Dennis van Muijen, Pieter Oostlander, Terrans Saaki en David Nieuwenhuijse gaan met z'n vieren naar Slovenië: een week raften en mountainbiken. Daarna door naar Kroatië, voor een week aan het strand.

 
Janneke Snetselaar heeft een no budget vakantie. 'Ik ga een weekje naar Berlijn, naar mijn moeder die daar op vakantie is. Zij betaalt. Daarna moet ik vijf weken fulltime werken, als serveerster in een pannenkoekenhuis.' Job van Eck gaat met zijn vriendin en tien vrienden van de Arnhemse Christelijke Studentenvereniging Alpha een weekje naar de Ardennen, in het vakantiehuis van een van de ouders. Vervolgens knoopt hij er met zijn vriendin nog een groepsreis naar Noorwegen aan vast, om te kanoëen, raften, mountainbiken en klimmen.
Edwin Bogers zakt begin augustus vier dagen met zijn Bredase carnavalsclub af naar België. 'Ik ben al twee keer op vakantie geweest, ik heb geen geld, ik moet gewoon werken.' Edwin gaat in juli aan de slag en tussendoor wil hij leren: hij heeft in augustus twee hertentamens die hij wil halen.
Hét vakantieland bij uitstek onder Wageningen UR studenten - ver voor Frankrijk -  is  Nederland. Liefst een kwart van de studenten viert vakantie in eigen land. Nico Schavemaker reist met zijn vriendin een week naar Terschelling. En daarna werken aan zijn 'persoonlijke ontwikkeling' met internetcursussen websites bouwen, paleontologie en leiding geven. 'Ik ben een beetje een leerjunkie'
Welpenleider
Arnold Panman gaat zoals gewoonlijk een weekje op pad met de scouting. 'Ik ben voor het derde jaar welpenleider en zit al vanaf mijn zesde jaar bij de scouting.' VHL-collega Frank van Wanrooij doet hetzelfde, maar dan bij zijn scoutingclub Drunen. De rest van de zomer werkt hij via het uitzendbureau om het collegegeld voor het komende jaar bij elkaar te verdienen.
Naast de 'lekker-weg-in-eigen-land'ers' heb je nog de echte thuisblijvers.  Want dat zijn er ook nogal wat. Drie van de tien studenten gaan niet op vakantie.
Budget
Wat mag het eigenlijk kosten, zo'n vakantie? Dat hangt natuurlijk samen met de bestemming en het vervoer. Vliegen is populair, een op de drie studenten pakt het vliegtuig. Maar de meesten (de helft) gaan met de auto. Opmerkelijk is dat vrijwel niemand meer fietst of lift.
Dankzij de goedkope vliegtickets blijven de uitgaven toch binnen de perken. De helft van de studenten besteedt minder dan vijfhonderd euro aan de vakantie. Een op de zeven zelfs minder dan honderd euro! Hoe budget kan het zijn.


Rest nog de vraag met wie studenten vakantie vieren. Met vrienden, vriendinnen en partners uiteraard. Een enkeling reist alleen. De rest, toch bijna een kwart, gaat met de ouders. Zoals Gerard van Looijengoed (derdejaars VHL) die met zijn ouders en zusje gaat kanoën in Zweden. 'Tot nu toe ga ik ieder jaar met mijn ouders, gezellig toch.' En goedkoop natuurlijk.
Een eerstejaars die liever anoniem blijft, gaat twee weken met zijn familie naar Griekenland. Schaamt hij zich daarvoor? 'Als vrienden me vragen wat voor plannen ik heb, dan vertel ik wel dat ik met mijn ouders meega. Maar ik vertel het niet uit mezelf. De meeste vrienden gaan nu op zichzelf met vakantie.'
Herman Haaksma doet er niet moeilijk over. 'Ik studeer tot  10 juli en dan staan mijn ouders met de caravan voor de flat en ga ik twee weken naar Luxemburg. Ook heb ik een vaag plan om te liften naar België voor een weekje Vlaamse taal, frietjes en bier. Maar daarna moet ik weer studeren, ik loop wat achter met mijn stageverslag en ik heb nog wat herexamens. Ik ga voor 36 studiepunten in augustus.' 
Feesten op muziekfestivals
Paul Verbakel, vorige week afgestudeerd Tuin- en landschapsinrichting bij VHL Velp

'Deze zomer ga ik muziekfestivals af. Met zestien carnavalsvrienden gaan we naar de Zwarte Cross in de Achterhoek. We rijden mee met een uitgebouwde vrachtwagen die we met carnaval hebben gebruikt. Ons thema dit jaar is Grease. Van oudsher is de Zwarte Cross een boerenzuipfeest, maar de muziekprogrammering is de laatste jaren verbeterd. Lowlands is anders. Er zijn veel mooie optredens en ook bijvoorbeeld straattheater. De sfeer is er heel goed. Dat kun je niet uitleggen, die sfeer moet je een keer meemaken.
'Verder reizen we nog met een groep naar Sziget in Boedapest, het grootste festival van Europa. Dat duurt een week. We gaan met het vliegtuig en hebben daar twee appartementen gehuurd.
'Alles bij elkaar ben ik deze zomer zo'n 1700 euro kwijt. Daar heb ik het hele jaar voor gewerkt, als hovenier en als medewerker bij een civieltechnisch bureau. De festivals zijn mijn afstudeerfeestje. Ik wilde eerst ook nog naar Rock Werchter, maar toen was de diploma-uitreiking.' 
Zwemmen en sparen voor bergtocht
Aldana Ramirez uit Argentinië, PhD-student bij het Laboratorium voor Plantenfysiologie

'Ik spaar voor een trektocht door de bergen in Nepal in de winter. Maar ik ga wel een week naar Portugal. Een vriendin van mij uit Wageningen, Catarina, is daar voor familiebezoek. Zondag vlieg ik erheen. We verblijven in de Algarve, vlakbij het strand. Waarschijnlijk ga ik veel zwemmen; het is daar nu erg warm.
'Met Catarina ga ik ook naar Nepal. Vorig jaar hebben we met vrienden een trektocht gedaan door de bergen in Peru. Lopen op zo'n hoogte beviel goed. De trip in Nepal willen we doen na Catarinas promotie. We moeten ons goed voorbereiden. Bergtochten vergen veel; vooral van je uithoudingsvermogen.
'Op de vakantie in Portugal na, werk ik deze zomer. Ik bezoek wel wat concerten. Vrienden van me houden van soul en reggae, dus ik word blootgesteld aan muziek die nieuw is voor mij. Onlangs ben ik naar concerten in de Melkweg en Paradiso geweest en ik ga naar Erykah Badu in de Heineken Music Hall.
'Argentinië staat bekend om de tango. Nu ik ver weg ben  en soms heimwee heb, begin ik de muziek uit mijn eigen land te waarderen. Ik ga eens per jaar naar Argentinië, met kerstmis of in februari.' 
Autowrakkenrace door zes landen
Paul Kah, derdejaars student Bos- en natuurbeheer bij VHL Velp

'Met twee jeugdvrienden die ik via de scouting heb leren kennen, doe ik mee aan de Carbage Run. Met een sloopauto van maximaal 500 euro moet je in vijf dagen een route door Duitsland, Polen, Tsjechië, Slowakije, Oostenrijk en Italië afleggen. Het gaat niet om de snelheid, maar je moet opdrachten uitvoeren, met foto's en cryptische omschrijvingen, geloof ik.
'Via internet hebben we voor 400 euro een Renault Espace uit 1995 gekocht. Hij rijdt goed en is lekker ruim. Er zit ook airco in, maar die doet het alleen af en toe. Ter plaatse moeten we overnachtingen regelen. We willen met andere teams geld bij elkaar leggen en bij een boer in een weiland gaan staan, wel zo gezellig. De eindbestemming van de race is het Gardameer. Daar willen we nog een paar dagen blijven om uit te puffen. Deze vakantie kost ons ongeveer 1000 euro per persoon. Dat moet ook verdiend worden; de rest van de zomer werk ik voor een adviesbureau in bos- en natuurbeheer.' 
Hoge lonen en mooie vrouwen
Philip van Hout, vierdejaars Chemische technologie bij VHL Leeuwarden.  

'In mijn vakantie vertrek ik naar Noorwegen om een vaste baan te zoeken. Na mijn vwo-opleiding wilde ik graag een jaartje reizen; toen ben ik daar beland. De vader van mijn toenmalige vriendin was leraar en via hem ontdekte ik mijn studie. Vier jaar geleden begon ik in Noorwegen aan Petrochemie en Offshore, maar op een gegeven  moment ben ik overgestapt naar Leeuwarden. Ik was daar samen met een vriend en hij ging ook weer naar Nederland. Bovendien had ik mijn familie en vrienden in Nederland al heel lang niet gezien, dus leek het mij ook wel fijn om terug te gaan. Aangezien Petrochemie en offshore als major in Leeuwarden is te volgen, was dat niet zo'n groot probleem.
'Inmiddels heb ik mijn opleiding bijna afgerond en ik zou graag teruggaan naar Noorwegen om daar aan mijn carrière te werken. De stad Stavanger is de oliehoofdstad van Europa; 80 procent van de inwoners is werkzaam in deze sector. Ik heb daar dus veel kans op een baan. Bovendien liggen de lonen in Noorwegen een stuk hoger dan in Nederland en lopen er veel mooie vrouwen rond.' 
Wandelen en cityhoppen
Karlijn Remmers, tweedejaars Levensmiddelentechnologie bij WU

'Met drie meiden uit het lenteploegje van roeivereniging Argo en nog een studiegenootje van een van hen ga ik drie weken naar Polen en Berlijn. Twee van hen ontmoeten we in Warschau; ze zijn op studiereis in Oekraïne geweest en zitten nu een week in Litouwen. Het wordt gezellig, lekker relaxed en we gaan veel lol maken.
'We reizen 's nachts vanuit Nederland met de trein naar Warschau. Na een paar dagen reizen we door naar Krakau waar we vanuit een hostel de stad en omgeving gaan verkennen. Vervolgens gaan we een week kamperen en wandelen in de natuur. De wandelschoenen heb ik al gekocht, maar nog niet ingelopen. Verder gaan we ook nog naar Berlijn.
'Op een studiereis in Rome na, ben ik nooit in het buitenland geweest zonder mijn ouders. Mijn moeder wilde wel al onze telefoonnummers hebben. Ik laat haar weten wanneer ik ben aangekomen en zal af en toe sms'en om te laten weten dat ik nog leef.'
 
Nuttige last minutes....
Heb je nog geen concrete plannen, maar wil je wel leuk, goedkoop of nuttig weg?
Verschillende tips voor een spannende, culturele en ideële vakantie.

Zeilen
De hele zomer op het wa-ter, zon in je gezicht, vrolijke mensen om je heen en actief zijn. Zeilkampen begeleiden kost je (bijna) niks, en organisaties zitten te springen om mensen.
SailWise organiseert zeilvakanties voor lichamelijk of geestelijk beperkte mensen. Ze zoeken 'groepsmensen met een beetje peper die weten van aanpakken'. Bemoederende of betuttelende types kunnen beter thuisblijven. Zeilervaring is fijn, maar niet noodzakelijk.
Geef je liever les aan kinderen tussen 10 en 18 jaar? Dan kun je terecht bij Zeilschool Eendracht.

    Kosten:    *
    Op je CV:    ***
    Vrijheid:    **
    Idealen:    *****

Zomerstage
Heb je minimaal zes weken de tijd? Dan kun je nog net weg met Aiesec. Na een sollicitatiegesprek kun je kiezen uit honderden zomerprojecten over de hele wereld. Een jeugdkamp organiseren in Roemenië, fundraising in Brazilië of Aids-voorlichting in Afrika. Aiesec regelt je verblijf ter plekke. Naast je reiskosten  betaal je  €200.

    Kosten:    ****
    Op je CV:    *****
    Vrijheid:    ***
    Idealen:    *****

Avontuur
Voor een spannend avontuur kun je een wildvreemde bij je thuis uitnodigen of juist bij een ander gaan logeren. Op couchsurfing.com vind je allerlei banken om (bijna) gratis op te slapen. Overal ter wereld. Je betaalt alleen je reis. Je kunt ook een studentenkamer huren via housinganywhere.com, in Barcelona bijvoorbeeld.

    Kosten:    * tot ****
    Op je CV:    *
    Vrijheid:    *****
    Idealen:    *

Lekker thuis
Wil je thuis blijven? Op je studentenvereniging is van alles te doen. De nieuwe soos van Arbori opknappen, of de kroeg voorbereiden voor de introductiedagen. De CAID in Wageningen zoekt nog MSc-mentoren voor 16-27 augustus en crew-leden voor de hele zomer.

    Kosten:    *
    Op je CV:    ***
    Vrijheid:    ***
    Idealen:    ***

Creatief
Iets nieuws leren in een mooi zomers land?. Artizon vakantie akademie geeft cursussen schilderen, beeldhouwen en fotografie op een prachtige plek in de Provence. Studenten betalen €290,- euro voor een week cursussen, en daarnaast vervoer en camping. De cursussen zijn tussen 24 juli en 6 augustus.

    Kosten:    *****
    Op je CV:    *
    Vrijheid:    ****
    Idealen:    *