Nieuws - 4 november 2010

Lekker toetje

'En wat heb je daar dan aan?', vraagt een hardwerkende eindvijftiger met lage indringende stem. 'Nou je kunt elkaar berichten sturen', leg ik uit. 'Beste jongeman, dat kan met e-mail ook', antwoordt hij resoluut. Ik blijf stil.

Ik weet even geen voordelen meer van sociale media te noemen. Want laat ik eerlijk zijn, ik kan niet echt zeggen dat Facebook mijn leven heeft verrijkt. Integendeel.
Eigenlijk is het Facebooken is een soort zelfopgelegde fobie waar ik werkelijk aan lijd. Uit angst om iets belangrijks te missen, check ik meer dan dagelijks het on-Wagenings commerciële medium om mijzelf te verrijken met de grootst mogelijke nutteloosheid die de wereld rijk is. Een paar voorbeelden:
- Word ik gelukkiger nu ik weet dat iemand driedubbel van de fiets gevallen is?
- Heeft mijn leven meer zin in de wetenschap dat een oud-klasgenoot 's nachts tegen een lantaarnpaal gepist heeft?
- Moet ik echt weten wanneer welke vogelaar een buffelkopeend heeft gezien?
En als dat nu alles was, maar nee. Dramatischer nog dan lezen dat een verre vriendin haar eerste boerenkool vóór de nachtvorst heeft gegeten, is het aanzien van zestien reacties op deze nonsens. Of wat moet ik met zogenaamd humoristische posts na een mededeling als: 'heerlijk toetje met laagjes koek, kwark en huisgemaakte jam'? Misschien moet ik gewoon serieuzere vrienden zoeken, maar professional pages als Linkedin maken me mogelijk nog treuriger over mijn toekomst. Als ik inlog op die site word ik overspoeld met hopeloze werkeloze afgestudeerden die heel graag een baan willen hebben. Dus zoekt u nog een ambitieuze ecoloog? Ik heb zo zeven kandidaten, en dat is nog exclusief mezelf over twee jaar.
Het is een buitengewoon destructieve verslaving die sociale media. Ik lees het allemaal, uitgerekend op momenten dat ik het druk heb met zaken die echt belangrijk zijn. Een tijd terug hoorde ik op de radio dat actieve Facebookers door hun geneuzel een heel punt lager scoren bij tentamens. Dat kan ik me heel goed voorstellen.
Ik stop ermee, ik ga mijn leven echte inhoud geven. Straks. Eerst nog even inloggen op mijn Facebook. Wie weet wat ik allemaal heb gemist.