Student - 14 december 2006

Lekker tegen een bal rossen

Je moet niet bang zijn voor een duel en je kunt lekker lomp met een stok tegen een balletje rossen. Knotsbal. Iedere week leven bijna honderd Wageningse studenten verdeeld over zestien teams zich bij deze sport een half uur op elkaar uit in de Rabo interne competitie. Woensdag 13 december was de finale van de tweede periode, met voor de winnaar een slagroomtaart.

Gevecht om de bal tijdens een halve finale van de Rabo interne competitie knotsbal.
‘Ik had er nog nooit van gehoord voor ik naar Wageningen kwam’, vertelt Erlinde. ‘Maar het is een leuke, maffe sport.’ Maandagavond 11 december speelt ze met huisgenoten van Psychotel de halve finale van de tweede poule. Het huis doet dit jaar voor het eerst mee. ‘Het is een leuke teamactiviteit’, vertelt Rianne. Ze puft als wisselspeler even uit. ‘Het is behoorlijk vermoeiend, steeds sprintjes trekken.’ Maar haar team sprint niet snel genoeg, want na ongeveer een half uur - erg strak wordt er niet op de tijd gelet – heeft Psychotel dik verloren van THC Juffrouw Jannie, ofwel de Tampon Hockey Club rond speelster Jannie.
Knotsbal is een echte studentensport die een paar jaar geleden in Wageningen is geïntroduceerd door sportstichting Thymos. Met een witte, schuimrubber knots moeten de spelers – in teams van vier - een plastic bal van tien centimeter doorsnee tegen een matje slaan. Balgevoel is erg handig: studenten met ervaring in hockey, voetbal, tennis, squash of badminton zijn in het voordeel. Het spel gaat gewoon door als de bal tegen de muur, de blauwe scheidingswand of het plafond ketst. Spelers mogen de bal stoppen met hun voeten en tegenstanders opzij zetten.
Toch is een scheidsrechter overbodig. Iemand die struikelt wordt overeind geholpen. ‘Het gevaarlijkst is nog dat je tegen de muur kunt klappen als je achter een bal aangaat’, vertelt Wouter van Thymos, die zelf ook graag een balletje slaat. ‘Het enige discussiepunt is eigenlijk dat er altijd een dame in het veld moet staan.’ Soms heeft een team maar één vrouw, en als die even uithijgt staan er alleen mannen in het veld. Dat is eigenlijk niet eerlijk.
‘Mannen kunnen toch meer kracht achter hun slag zetten’, zegt Irene van de Genotsknotsen, die later op de avond in de andere, sterkere poule de halve finale speelt. ‘Mannen zijn na tien minuten sprinten nog steeds sneller’, vult teamgenoot Lilian aan. Maar dit weerhoudt vrouwen er niet van om mee te doen. ‘Niks is lekkerder dan het balletje keihard slaan’, aldus Lilian.
De spelers in de sterke poule hebben meer balbeheersing en spelen meer samen. Er wordt minder lukraak geramd dan eerder op de avond. De finales gaan uiteindelijk tussen THC Juffrouw Jannie, met studenten Bedrijfs- en consumentenwetenschappen, en het Thymos-bestuur. De Funky Mambo Jambo’s - in knalroze shirts - mogen het in de sterke poule opnemen tegen de ervaren Genotsknotsen. De uitslag was bij het ter perse gaan van deze Resource nog niet bekend.
In januari start een nieuwe ronde, met zeker twintig teams.