Nieuws - 2 november 2006

Lekker op de trekker

Langzaam achteruit, iets sneller vooruit, voorzichtig bijsturen en weer opnieuw. Acht trekkers ronken op het betonnen erf van proefterrein PTC+ in Ede. De geur van diesel verspreidt zich. De Wageningse Boerengroep hield er op 20 oktober een cursus trekkerrijden, als aanvulling op hun boekenkennis.
‘Controleer altijd eerst brandstof, oliepeil en koelvloeistof, oftewel de bok’, zegt instructeur Piet. Zwijgend kijken de deelnemers hem aan. Gewend te doceren aan zestienjarige jongens vol bijdehante opmerkingen, vindt Piet de studenten van Wageningen Universiteit wel heel erg timide. Zelfs bij zijn verhaal over hefinrichtingen, aftakassen en zestig versnellingen knikken de studenten braaf alsof ze het allemaal begrijpen, en nemen nog maar eens een slok van hun zoveelste bak dampende koffie.
Pas bij het zien van de oorkleppen en de rubberlaarzen met stalen neus krijgen ze energie. Even later zitten ze op de verschillende tractoren aan het begin van het parcours. Een toeter klinkt. ‘Oh, verkeerde knopje’, zegt Vincent Dupré, student Plantenwetenschappen. Verontschuldigend kijkt hij om zich heen.
Na wat heen en weer rijden is het tijd voor een tweewielig wagentje aan de trekker. Trekken gaat nog, maar de kar duwen blijkt lastig. Een meisje met hennakleurige dreads doet verwoede pogingen haar karretje binnen het parcours van oranje pylonen te houden. Carly Bishop is één van de vier vrouwelijke deelnemers vandaag. Ze studeert Rampenstudies maar is daarnaast veel bezig met biologische landbouw. ‘Ik doe deze cursus om praktische vaardigheden op te doen, zodat ik als vrijwilliger op een biologisch bedrijf aan de slag kan.’
Deelnemer Bart Zonderland ploetert kalm en geconcentreerd met zijn karretje. Eerder deze ochtend kwam de student Moleculaire wetenschappen met een grote rugzak aanlopen. ‘Ik kom net terug van een week Taizé, een klooster in Frankrijk’, vertelt hij. Eind november studeert hij af. Tot die tijd vermaakt Bart zich met andere dingen dan wetenschap en is hij vrijwilliger op een zorgboerderij. ‘Daar is trekker kunnen rijden wel handig.’
Behoedzaam duwt hij zijn karretje vooruit met de brullende machine. De spirituele rust heeft hem goed gedaan. Alle pylonen blijven staan. Instructeur Piet kijkt goedkeurend toe. Eindelijk iemand die het doorkrijgt.