Organisatie - 21 april 2011

Lekker of verantwoord?

Zoveel mensen, zoveel wensen. Dat geldt zeker voor de kantines. Nu de catering binnen Wageningen UR opnieuw wordt aanbesteed, kan iedereen zijn wensen kenbaar maken. Maar is het belangrijkste niet gewoon dat de kantine lekker en goedkoop is?

Albron-kantine in Forum
Is het belangrijkste niet gewoon dat de kantine lekker en goedkoop is?
Myrthe Tienstra
Projectmedewerker Levensmiddelenchemie
'Ik neem altijd mijn eigen brood mee en eet met collega's hier op de afdeling. Het Biotechnion heeft geen kantine meer, en ik heb geen zin om naar een ander gebouw te lopen. Een nieuwe cateraar moet dus om te beginnen overal willen zitten. Verder moet de universiteit zorgen dat de kantines gezond worden en zo medewerkers helpen om gezond te eten. Gezonde medewerkers zijn ook goedkoper. Fruit en bijvoorbeeld tomaatjes moeten een prominente plaats krijgen. Een appel moet flink goedkoper zijn dan een vette snack, maar niet veel duurder dan in de supermarkt. Je kunt ook de vette snack extra duur maken en zo het gezonde fruit subsidiëren. Om het medewerkers makkelijk te maken meer fruit te eten moet er voorgesneden fruit komen.'
Elizabeth Sargant
Medewerker bij Milieubeleid en medeorganisator van duurzame Eat In's in de Leeuwenborch
'Wageningen UR moet goed nadenken over wat goed is voor medewerkers. De eisen aan een cateraar gaan over wat voor faciliteiten je je medewerkers wilt bieden. Dat moet dan dus ook per locatie kunnen verschillen. Voor mij zijn twee dingen belangrijk. Ten eerste moet het kantineaanbod aantrekkelijker worden voor internationale studenten en medewerkers. Dan hoeven we niet meer thuis te gaan lunchen of elders eten te halen, maar kunnen we gewoon met z'n allen gaan eten tussen de middag. Dat sociale aspect is ook belangrijk. Dus zoek uit welke warme maaltijden aanslaan bij de gebruikers. Voor mensen die 's avonds nog een eind naar huis moeten reizen zou een magnetron heel handig zijn hier, om iets warms te kunnen eten voor je naar huis gaat.
Ten tweede moet het aanbod duurzaam zijn. Dat betekent niet alles biologisch, maar wel meer dan nu. En dan niet een keuze tussen wel en niet biologisch, maar alleen biologische melk bijvoorbeeld. Verder meer regionale en seizoensproducten, zoals appels uit de Betuwe en de prei voor de soep van proefboerderij de Born. Je kunt klein beginnen en steeds stapjes zetten. Dus liefst een cateraar die daar ervaring mee heeft.
Het hoeft niet duurder te worden. Seizoensgebonden voedsel kan goedkoper uitvallen. Prijzen zijn ook niet zwart-wit. Je kunt ook snacks en snoep duurder maken en zo de soep en appels wat goedkoper houden. De koffie moet in ieder geval Fair Trade en biologisch blijven.'
Leander en Ton
Studenten International agribusiness and trade, VHL Wageningen
Leander: 'Van mij mag het een stuk goedkoper. Als ze de prijs halveren zouden ze vier keer zoveel verkopen. Een broodje ham voor een euro is een stuk studentvriendelijker. En het hoeft ook niet zo uitgebreid. Je kunt ook per dag variëren: de ene dag brood met sla en ei, en de volgende dag met sla en komkommer. Waarom zes soorten soep?'
Ton: 'Er zou een voorbeeld genomen mogen worden aan het Restaurant van de Toekomst. Daar gaat het er ten­minste professioneel en klantvriendelijk aan toe. En als het een stuk prettiger is, dan wil je ook eerder iets kopen. Ik zou het ook wel handig vinden om te kunnen pinnen. Ik ben al vier keer bij mijn bank geweest voor een nieuwe pas omdat mijn chipknip het niet meer deed.'
Eric Visser
Facilitair manager IMARES
'Alleen in IJmuiden is een kantine, in onze andere vier vestigingen is niks. Albron doet pas sinds november vorig jaar de catering, omdat er nog een contract liep met de vorige cateraar. We hebben dus net prijsverhogingen en de overstap naar de chipknip achter de rug. Vroeger werden er meer soep en snacks verkocht, voor naast het eigen brood. Maar nu zijn lekker belegde broodjes favoriet. Ik zou vooral willen weten wat de nieuwe cateraar de kleinere locaties te bieden heeft. Zeg, een gebouw met veertig tot zeventig mensen, van wie de helft in de kantine eet. Als er een cateraar is die dat doet, en de nieuwbouw in Yerseke is klaar, dan is hij daar zeer welkom.'
Calvin Theosabrata
Student Urban Environmental Management, uit Indonesië
'Ik ga nooit naar de kantine, want ik vind het eten en het aanbod niks. Ik hou het nu bij een typisch Nederlandse, praktische lunch van brood met ham en kaas. Maar als er warm eten zou zijn, met pizza, pasta of rijst zou ik dat fijn vinden, net als een saladebar waar je zelf kan opscheppen. En de kroketten zijn nu veel te duur, die moeten goedkoper.'
Jos Teunissen
Medewerker finance en control, Agrotechnolgy and Food Sciences Group
'Lekker en goedkoop lijkt me het belangrijkst. Ik ga regelmatig naar de kantine in Scheikunde, maar het assortiment is belabberd. Ik wil graag iets warms bij mijn lunch. Dat hoeft echt geen warme maaltijd te zijn. Maar ze hebben daar alleen een klein frituurpannetje en geen oven of iets dergelijks, terwijl je zelfs bij de bakker je saucijzenbroodje warm kunt laten maken. Tosti's hebben ze wel, maar ze geven je ook het kontje van het brood. Die kant leggen ze dan keurig naar beneden op je bordje. Dat hoort toch niet. Gelukkig ben ik een grote soepeter.'
Jeske
Vierdejaars student Voeding en gezondheid
'Het mag wel iets goedkoper. Vooral de belegde broodjes. De soep van de dag vind ik op zich niet duur. Maar soms zitten er klontjes in de soep, dat mag wel iets beter.'
Martine van der Ploeg
Universitair docent leerstoelgroep Bodemnatuurkunde, ecohydrologie en grondwaterbeheer
'Ik zou zeggen: biologisch en Fair Trade en lekker. Ik neem nu vaak zelf brood mee omdat ik het aanbod niet aanlokkelijk vind, en koop zelf overwegend biologisch en Fair Trade producten. Ik kan me voorstellen dat studenten graag voor betaalbaar kiezen, maar alles biologisch zou ik passend vinden voor medewerkers van een universiteit die zich bezig houdt met life sciences en onderzoek voor een duurzame leefomgeving. In ieder geval moet al het vlees zo duurzaam mogelijk.'
Barae Jomaa
Promovendus bij Toxicologie, uit Canada
'Ik neem iedere dag soep, salade, brood en kaas in de kantine. De kwaliteit is op zich goed, maar ik zou willen dat het een stuk goedkoper was. Twee plakken kaas voor meer dan een euro vind ik belachelijk. Voorheen at ik vaak op Unitas, maar dat kan helaas niet meer. Ik zou ook graag meer variatie willen in verse salade. En het zou mooi zijn als er een magnetron kwam waarin je kliekjes van thuis kan opwarmen.'  

Re:ageer