Organisatie - 11 september 2009
Lekker naar buiten
Vitamine G, die had ik nog nooit op een ingrediëntenlijst zien staan. Niet zo vreemd want het is de naam van een onderzoeksprogramma van Wageningen UR naar de relatie tussen een groene leefomgeving en gezondheid.

Olijfbrood
Bereidingstijd: een uur
Ingrediënten:
- 225 zelfrijzend bakmeel
- 4 (biologische) eieren
- 1dl olijfolie
- 1 dl witte wijn
- 1 ons gekookte ham (blokjes)
- 1 ons kaas, liefst Gruyère (blokjes)
- 40 ontpitte olijven groen en/of zwart
Vegetarisch: laat de ham weg en voeg meer kaas en olijven toe
Bereiding
Verwarm de oven voor op 180°. Beboter een cakeblik en bekleed het met bakpapier. Maak met de mixer met grote haken een deeg van de bloem, de eieren, de olijfolie en de wijn. Roer hier de ham, kaas en olijven doorheen.
Giet het mengsel in het bakblik en bak 10 minuten op 180°. Temper dan de hitte tot 170° en laat het brood nog 30 minuten bakken tot het van de wand van het blik loslaat. Laat afkoelen voor je het uit de vorm haalt en snijd het brood in plakken. Lekker met rauwkost.