Organisatie - 11 september 2009

Lekker naar buiten

Vitamine G, die had ik nog nooit op een ingrediëntenlijst zien staan. Niet zo vreemd want het is de naam van een onderzoeksprogramma van Wageningen UR naar de relatie tussen een groene leefomgeving en gezondheid.

Groen in de buurt vermindert stress en is goed voor de sociale contacten, blijkt uit de onderzoeken. Ook is de lucht er schoner en nodigt de omgeving meer uit tot bewegen. Goed nieuws dus voor de inwoners van Wageningen, Velp en Leeuwarden. En wie in een flat woont, kan altijd nog naar de uiterwaarden, een park of het bos. Voor een extra dosis 'groen' kun je de hele maand september deelnemen aan activiteiten in het kader van de 'Groene Maand'. Zelf ben ik graag buiten, vooral als er iets te oogsten of te eten valt. In plaats van een excursie kies ik dus voor een nazomerse picknick./Arianne van Ballegooij
Olijfbrood
Bereidingstijd: een uur
Ingrediënten:

  • 225 zelfrijzend bakmeel

  • 4 (biologische) eieren

  • 1dl olijfolie

  • 1 dl witte wijn

  • 1 ons gekookte ham (blokjes)

  • 1 ons kaas, liefst Gruyère (blokjes)

  • 40 ontpitte olijven groen en/of zwart
    Vegetarisch: laat de ham weg en voeg meer kaas en olijven toe


Bereiding
Verwarm de oven voor op 180°. Beboter een cakeblik en bekleed het met bakpapier. Maak met de mixer met grote haken een deeg van de bloem, de eieren, de olijfolie en de wijn. Roer hier de ham, kaas en olijven doorheen.
Giet het mengsel in het bakblik en bak 10 minuten op 180°. Temper dan de hitte tot 170° en laat het brood nog 30 minuten bakken tot het van de wand van het blik loslaat. Laat afkoelen voor je het uit de vorm haalt en snijd het brood in plakken. Lekker met rauwkost.

Re:ageer