Organisatie - 18 oktober 2007

Lekker je energie kwijtraken na het werk

Macedonië won met 9-4

Foto: Guy Ackermans

Buiten op een groot veld overleeft een deel van de spelers geen wedstrijd. Maar in de zaal voetballen ze naar hartenlust, iedere week weer. ‘Heerlijk om na je werk je energie kwijt te raken.’ Alleen zitten de medewerkers, oud-medewerkers en promovendi van Wageningen UR sinds donderdag 18 oktober zonder zaal.
Wekelijks speelt de club wedstrijdjes zaalvoetbal in een eigen competitie, die ooit werd opgezet door personeelsvereniging O&O. De vakgroepen zijn vooral nog te herkennen in de namen van de teams. In ‘De onzichtbare hand’, naar econoom Adam Smith, spelen van oorsprong economen met veetelers. ‘Al hebben nu bedrijfskundigen de overhand’, vertelt promovendus Maarten Batterink. Hij en zijn teamgenoten zitten op de tribune in sporthal Noord-West in Wageningen uit te hijgen van hun wedstrijd. ‘Als student speelde ik in de interne competitie. Daarna vroeg een econoom mij of ik niet eens met hen mee wilde doen.’
Keeper Jan Philipsen is import bij GTST – Goede toxicologen, slechte toxicologen – dat vanwege het sponsorshirts doorgaans ‘Macedonië’ wordt genoemd. ‘Ik kende een toxicoloog, en die vroeg me acht jaar geleden of ik eens een balletje kwam trappen’, vertelt Jan, opleidingsdirecteur van Landschapsinrichting. ‘Het is gewoon gezellig, en mijn gammele knieën kunnen buiten voetballen helaas niet meer aan.’
Toch is ook zaalvoetbal vermoeiend. ‘Het is een uur lang vol gaan’, vertelt Joost van den Borne, postdoc bij Diervoeding. Zijn T-shirt is doornat. Net als teamgenoot Erwin van Boekel van Alterra voetbalt hij wekelijks ook op het veld. ‘Dit is meer techniek. Buiten is het fysieker, maar krijg je wel meer rust dan hier’, zegt Erwin. Wisselen mag tijdens de wedstrijd van een uur dan ook onbeperkt.
De mannen voetballen sinds een jaar weer zonder scheidsrechter. Rick, oud-student Bos- en natuurbeheer van de Red Arrows, vertelt als hij even zit bij te komen dat het eigenlijk best goed gaat. ‘Er zijn soms best irritaties, maar eigenlijk regelt het zichzelf.’ Dan wordt er gescoord. Spelers discussiëren over de stand. Iedereen is te lui geweest om het telbord uit de kast te pakken. Navraag bij de keepers leert dat het 4-3 staat.
Zes teams telt de competitie nu. Dat mogen er best weer meer worden, vertelt Eric Vis van Macedonië. Alleen kan er pas in het voorjaar weer gespeeld worden. Dit jaar zijn de spelers te laat achter een zaal aangegaan.