Nieuws - 12 mei 2015

Lek in enquête Idealis?

tekst:
Linda van der Nat

Het online stembiljet waarin huurders van Idealis kunnen aangeven of ze wel of geen internet van Ziggo willen, lijkt niet waterdicht te zijn. Vanuit verschillende browsers of vanaf verschillende computers is het mogelijk om meerdere keren te stemmen.

Idealis wil overstappen op een andere internetprovider. De huidige contracten voor internet en televisie lopen af en Ziggo biedt volgens de studentenhuisvester het beste pakket. Studenten in de verschillende Idealiscomplexen hebben via de mail een enquête gekregen, waarmee ze met een enkele klik voor of tegen het pakket kunnen stemmen.

Deze enquête is echter gemakkelijk te manipuleren. In het filmpje hieronder is te zien hoe eenvoudig het is om meerdere keren te stemmen, bijvoorbeeld door de link naar de enquête in verschillende browsers te openen of de user-id in de adresbalk aan te passen.

Emark, het bedrijf dat de enquêtes voor Idealis maakt, ontkent dat er een lek zit in de enquête. Hans van Haren, teamleider Vastgoed bij Idealis, zegt daarover: ‘Het klopt dat iemand meerdere keren kan stemmen, maar de link is strikt persoonlijk. Dat heeft Emark ons verzekerd.' In de database is de user-id gekoppeld aan het woonadres en complex. 'Dubbele stemmen kunnen eruit gefilterd worden en alleen de laatste stem telt.’

Van Haren schrok wel van de schijnbare fraudegevoeligheid van de enquête, zegt hij. ‘Op aandringen van SFO hebben we de enquête juist zo laagdrempelig mogelijk gemaakt,’ aldus Van Haren. ‘Je wil iedereen laten stemmen, dus we hebben gekozen voor zo min mogelijk tussenschermen en geen mailadressen of inlogcodes. Maar dan wil je wel dat de veiligheid geborgd is. De kwestie ligt heel gevoelig bij onze huurders. Dan moet zo’n enquête 100 procent betrouwbaar zijn.’

- Helaas, uw cookie-instellingen zijn zodanig dat de Video niet getoond kan worden - pas uw permissie voor cookies aan

Vanmiddag hield Idealis een informatiebijeenkomst voor huurders die vragen hadden over de aanstaande deal met Ziggo. Er kwamen zo’n 40 bewoners op af, die vooral vragen hadden over de besluitvorming en klaagden over de gebrekkige communicatie vanuit Idealis.