Nieuws - 24 april 2008

Legkippen

Tijdens de voorlichtingsdag op zaterdag 18 november heb ik toevallig een foldertje meegenomen over de nieuwbouw (onder andere het Forumgebouw en het Atlasgebouw). Nu kwam ik daar de volgende regel in tegen: ‘Studenten daarentegen moeten het in de gebouwen van Wageningen UR doen met gemiddeld 4 vierkante meter.’
Nu ben ik eens gaan rekenen en kom op het volgende uit: een legbatterijkip heeft circa 550 vierkante centimeter beschikbaar en weegt circa 2 kilogram. Dit komt dus neer op 275 vierkante centimeter aan ruimte per kilogram kip.
De gemiddelde (mannelijke) student heeft 40.000 vierkante centimeter beschikbaar en weegt 80 kilo. Dit komt dus neer op 500 vierkante centimeter per kilo student.
Tot zover doen we het dus beter dan de gemiddelde batterijkip. Maar wat wil je, dit systeem wordt ook vanaf 2012 verboden. De verrijkte kooi komt neer op 300 vierkante centimeter bruikbare oppervlakte per kilo kip en het conventionele scharrelsysteem op 555.5 vierkante centimeter bruikbare oppervlakte per kilo kip.
Nu maakt iedereen zich druk om dierwelzijn, maar waar blijft het studentenwelzijn?
Voor de kritische medemens: de cijfers zijn afkomstig uit het Legkippenbesluit 2003, op te vragen bij het Ministerie van Landbouw.

David Lamot, student Dierwetenschappen