Student - 28 april 2016

Legionella in de Bongerd

tekst:
Albert Sikkema
4

Er is legionella aangetroffen in sporthal De Bongerd tijdens een recente meting, meldt de raad van bestuur. Daarom zijn de douches in de sporthal afgesloten.

Een extern bedrijf onderzoekt momenteel hoe de legionellabacterie in het waterleidingsysteem van de Bongerd terecht is gekomen, vertelt woordvoerder Simon Vink. Daarna wordt het watersysteem grondig gereinigd en gaan de douches pas weer aan als proefmonsters hebben aangetoond dat het leidingenstelsel legionellavrij is.

De legionellabacterie kan leiden tot koorts, spierpijn en misselijkheid en uiteindelijk tot een longontsteking met hoge koorts. Gebruikers van De Bongerd die deze ziekteverschijnselen hebben, moeten zich melden bij hun huisarts, adviseert de GGD, maar er is volgens de gezondheidsdienst geen reden voor ongerustheid. Studenten en personeel kunnen gewoon gebruik blijven maken van de sporthal, maar daar voorlopig niet douchen.

Over het algemeen ontstaat legionella in leidingsystemen die enige tijd stil hebben gestaan, terwijl er in De Bongerd vrij veel wordt gedoucht. Mogelijk houdt de besmetting verband met de nieuwbouw van de sporthal ernaast, waardoor het watersysteem enkele keren is afgekoppeld. Maar of die hypothese klopt, wordt pas duidelijk als het onderzoek is afgerond.

Re:acties 4

 • Volleyballer

  Ik kreeg ook op vrijdag een mailtje. Nadat ik was aangekomen op de bongerd voor een wedstrijd en zeker nadat de tegenstanders (niet uit wageningen) konden worden gewaarschuwd. Ook niet echt op tijd dus..

  Reageer
  • Zeur zeur, niemand had dit bedacht

   Het was dan waarschijnlijk ook niet aangekondigd dat er legionella aangetroffen zou worden. Als zoiets uit een onderzoek komt is er even ongemak, lijkt me allemaal wel overkomelijk. Waar gehakt (gewerkt) wordt vallen spaanders zullen we maar zeggen.

 • Michèle

  Ik kreeg keurig een mailtje, al op vrijdag de 22e.Geen probleem dus

  Reageer
  • Giel

   nouja, niet over dit onderwerp. Dat ging over installatiewerkzaamheden. Dat duurt nooit een week

  • Berend

   Ik heb ook geen mail gehad tot vandaag

 • Karige Kees

  Een te late oplevering van het nieuwe gebouw, waardoor we daar geen profijt van hebben, en nu ook al geen douches (en dus niet sporten tussendoor)? Waar blijft de terugbetaling van het verhoogde jaartarief?

  Reageer
 • Giel

  Beetje jammer van die gebrekkige berichtgeving. Een mailtje op maandag had ook best gekund, dan hadden mensen gewoon in trainingspak naar huis gekund om daar te douchen.

  Reageer
  • Michèle

   Ik kreeg op vrijdag al een mailtje, geen probleem dus

resource_wageningenur_nl_forum_reactions_wrapper for object 42 of type wm_language nl_gx_webmanager_cms_core_implementation_languageimpl 1

 • Enrico M. Corti

  Hope the shower will be soon safe again!In our household, always remember to clean the shower head, not only with water but with a detergent. In fact, biofilm can form on there, and high pressure and temperature can create an aereosol of bacteria that we can inhale!


Re:ageer