Nieuws - 28 april 2016

Legionella in de Bongerd

tekst:
Albert Sikkema

Er is legionella aangetroffen in sporthal De Bongerd tijdens een recente meting, meldt de raad van bestuur. Daarom zijn de douches in de sporthal afgesloten.

Een extern bedrijf onderzoekt momenteel hoe de legionellabacterie in het waterleidingsysteem van de Bongerd terecht is gekomen, vertelt woordvoerder Simon Vink. Daarna wordt het watersysteem grondig gereinigd en gaan de douches pas weer aan als proefmonsters hebben aangetoond dat het leidingenstelsel legionellavrij is.

De legionellabacterie kan leiden tot koorts, spierpijn en misselijkheid en uiteindelijk tot een longontsteking met hoge koorts. Gebruikers van De Bongerd die deze ziekteverschijnselen hebben, moeten zich melden bij hun huisarts, adviseert de GGD, maar er is volgens de gezondheidsdienst geen reden voor ongerustheid. Studenten en personeel kunnen gewoon gebruik blijven maken van de sporthal, maar daar voorlopig niet douchen.

Over het algemeen ontstaat legionella in leidingsystemen die enige tijd stil hebben gestaan, terwijl er in De Bongerd vrij veel wordt gedoucht. Mogelijk houdt de besmetting verband met de nieuwbouw van de sporthal ernaast, waardoor het watersysteem enkele keren is afgekoppeld. Maar of die hypothese klopt, wordt pas duidelijk als het onderzoek is afgerond.