Nieuws - 7 september 2006

Leeuwenpoten in Zuid-Afrika

Linda van Bommel, student Biologie aan Wageningen Universiteit, volgde leeuwen in Zuid-Afrika om foto’s te kunnen maken van hun pootafdrukken. De resultaten leidden tot een methode om leeuwen te kunnen herkennen aan hun sporen.

‘Ik heb voor mijn kleine afstudeervak eerst pootafdrukken van leeuwen in dierentuinen verzameld, waaronder Artis. De leeuwen daar zijn getraind. Eén voor één werden ze ‘s ochtends losgelaten in het buitenverblijf en weer teruggeroepen door de verzorgers. Ik maakte foto’s van de pootafdrukken en harkte de boel weer aan voor de volgende.
Dat was superleuk en ik wilde daarom ook voetsporen van leeuwen in het wild verzamelen. Voor mijn stage reisde ik naar het wildpark Venetia-Limpopo in Zuid-Afrika. Daar lopen leeuwen rond met een radiozender om. Twee studenten trokken er elke dag op uit om ze te vinden. Ik zat achter in de open bak van de auto. Kwamen we onderweg leeuwensporen tegen dan stopten we en maakte ik foto’s van de afdrukken. Door de zenders was bekend welke leeuw op dat moment op die locatie zat. Zo wist ik welke poot bij welke leeuw hoorde.
Soms weet je dat een leeuw in de buurt zit, maar zie je hem niet. Dan zit hij vier meter verderop in de bosjes. Eén keer zochten we een mannetjesleeuw. De student met wie ik op pad was had hem al lang niet gezien. We wisten dat hij dichtbij zat en wilden hem per se vinden. We reden van de weg af om dichterbij te komen. Die student riep nog ‘hij is zo dichtbij, ik rij vast bijna over zijn staart heen’. En toen pang: band kapot. Doorrijden lukte niet, dus er zat niks anders op dan daar snel de band te vervangen. Ik ben op het dak van de auto gaan staan om de omgeving in de gaten te houden.
Eenmaal terug in Nederland maakte ik een omtrek van elke pootafdruk. Een vriend van mij is computerprogrammeur en ontwikkelde een programma om van deze omtrekken maten te nemen zoals lengte, breedte, oppervlakte, en hoeken tussen de tenen. In totaal had ik 89 maten. Ik heb hier verschillende analyses op losgelaten, om te kijken welke het beste zou werken. Nu zijn op basis van elf verschillende maten de beesten individueel te herkennen aan de hand van hun pootafdruk.
Ik heb een artikel ingezonden voor publicatie en hoop dat er nog twee uit gaan komen. Ik ben nog steeds bezig met de analyse; het is heel veel werk. Maar wel heel leuk.’ / Laurien Holtjer