Nieuws - 1 november 2007

Leeuwen

Het gedoe over de fokprogramma’s om de brave korenwolf terug te zetten in de natuur van het bronsgroene eikenhout en de discussies over het al dan niet bejagen van de Veluwse zwijnen vallen in het niet bij het onderzoek van onze eigen Wageningse ecologen. Onze geleerden houden zich bezig met het grote internationale werk. De korhoenders, de Oostvaardersplassen, de zeehonden, de raven en de kokkels zijn voor de thuisblijvers.
De wereldreizigers bestuderen in Kameroen de jacht en de prooi van de koning der dieren: de leeuw. Deze roofdieren houden niet zo erg van mensenvlees, want het aantal mensen dat in Kameroen ten prooi valt aan de honger van de leeuw is gering. Kameroense leeuwen en leeuwinnen houden net als mensen van lammetjes en schapen en op zijn tijd een geit. En ze drijven daarmee de arme herders tot wanhoop, want de financiële schade aan hun kuddes is groot. Vergeleken daarbij is het leed dat onze wilde varkens bij de campingbazen hebben aangericht niets. De schade aan het grasland van trekganzen en het gestolen kippetje van Reintje de Vos zijn kinderspel vergeleken met het optreden van de leeuw.
Het onderzoek van de Wageningers is drieledig: natuurbescherming, ontwikkelingshulp en toekomstonderzoek. Toekomstonderzoek, omdat sinds Gore het klimaat weer verandert en de poolkap smelt. Als het met de opwarming zo doorgaat is het helemaal niet uitgesloten dat de leeuw weer in Europa terugkeert. Maar dankzij Wageningen kan dan worden gezegd dat we in de toekomst op de leeuwennarigheid zijn voorbereid.