Organisatie - 1 januari 1970

Leerstoelgroep Irrigatie gaat kennis delen

De leerstoelgroep Irrigatie en waterbouwkunde gaat zes universiteiten in India, Bangladesh en Sri Lanka helpen bij het opzetten van opleidingen in integraal waterbeheer. De leerstoelgroep krijgt daarvoor 4,1 miljoen euro van ontwikkelingssamenwerking.

Ongeveer twintig docenten van de Aziatische universiteiten zullen de komende jaren naar Wageningen komen om te grasduinen in het onderwijsaanbod van Wageningen Universiteit. Zij zullen ook meegaan op het veldpracticum van de leerstoelgroep in Spanje.
Het project zal geleid worden door dr. Peter Mollinga, die jarenlang voor de leerstoelgroep in Azië werkte, en inmiddels is vertrokken naar het Zentrum für Entwicklungsforschung in Bonn.
Ir. Gerrit van Vuren van Irrigatie en waterbouwkunde is trots op het binnenhalen van het project. 'Wij gaan onze sociaal-technische benadering proberen over te brengen. We willen de mensen van de betrokken universiteiten vooral op ideeën brengen door ze te laten zien wat wij doen. Wij denken bijvoorbeeld dat ons Spanje-practicum een eye-opener kan zijn. Zomaar achter je bureau vandaan komen en met betrokkenen gaan praten over hun problemen, dat is niet overal gewoon. Ze kunnen er zelf natuurlijk het best voor zorgen dat er aansprekende herkenbare problemen worden aangesneden in het onderwijs.'
Irrigatie en waterbouwkunde maakt ook een goede kans om een vergelijkbaar project binnen te halen voor het Andes-gebied. Van Vuren: 'We zijn ook al gevraagd of we voor Afrika iets kunnen opzetten, maar het lijkt ons verstandig om eerst ervaring op te doen. Dan kunnen we volgend jaar wel eens nadenken of we nog meer aankunnen.' / KV