Student - 31 oktober 2011

Leef duurzaam, eet samen (uit één pan)

Idealis roept studenten op vaker samen te eten. Dat spaart energie. Korter douchen, traplopen en dikke sokken ook.

De tips maken deel uit van de bespaarcampagne That Was Easy die de studentenhuisvester vandaag is gestart. Met de campagne wil Idealis studenten aansporen om energie te besparen. Bijvoorbeeld dus door ander kookgedrag: samen en uit een pan.
Kok Chris Weij (Papa's Pasta) startte de campagne vandaag door per bakfiets een paar studentencomplexen aan te doen. Daar serveerde hij een ter plekke gemaakt ecologisch verantwoord pompoenhapje. Eco-recepten van zijn hand staan op de site van Idealis. Daar zijn ook de tips en trucs te vinden om energie te besparen.
Knipoog
De campagne is vooral licht van toon. 'Hoe we energie kunnen besparen dat weet iedereen eigenlijk wel', zegt woordvoerder Corina van Dijk van Idealis. 'Maar het ook daadwerkelijk doen, is een tweede. Daarom kiezen we voor een oproep met een knipoog.' Met prikkelende posters en stickers poogt Idealis gedragsverandering aan te slingeren.
Daarbij gaat het volgens Van Dijk niet alleen om directe besparing door bijvoorbeeld apparaten uit te zetten als je ze niet gebruikt. 'Ook duurzaam gebruik van materialen is belangrijk. Bijvoorbeeld door samen te koken in plaats van iedereen voor zich en na elkaar. Door eenpansmaaltijden te koken en door gebruik te maken van seizoensgroenten uit de eigen streek.'
Afname
De campagne volgt op maatregelen die Idealis zelf in de studentencomplexen heeft uitgevoerd om het energiegebruik omlaag te brengen. Met nieuwe HR-ketels, waterbesparende kranen en energiezuinige armaturen is het gebruik volgens Idealis met tien procent naar beneden gebracht. Nu is het de beurt aan de studenten.
Vanaf december kunnen studenten precies bijhouden of dat lukt of niet. Van Dijk: 'We gaan op de site de verbruikgsgegevens per complex in kaart brengen. Daarbij gaat het niet om het absolute verbruik, maar om de gerealiseerde afname.'