Student - 3 november 2011

Leef duurzaam, eet samen (uit één pan)

Idealis roept studenten op vaker samen te eten. Dat spaart energie. Korter douchen, traplopen en dikke sokken ook.

26start-campagne-Idealis.jpg

De tips maken deel uit van de bespaarcampagne That Was Easy die de studentenhuisvester vandaag is gestart. Met de campagne wil Idealis studenten aansporen om energie te besparen. Bijvoorbeeld door ander kookgedrag: samen en uit één pan.
De campagne is vooral licht van toon. 'Hoe we energie kunnen besparen dat weet iedereen eigenlijk wel', zegt woordvoerder Corina van Dijk van Idealis. 'Maar het ook daadwerkelijk doen, is een tweede. Daarom kiezen we voor een oproep met een knipoog.' Met prikkelende posters en stickers poogt Idealis gedragsverandering aan te slingeren. Op de site van Idealis zijn tips en trucs te vinden om energie te besparen.
De beurt aan studenten
Daarbij gaat het volgens Van Dijk niet alleen om directe besparing door bijvoorbeeld apparaten uit   te zetten als je ze niet gebruikt. 'Ook duurzaam gebruik van materialen is belangrijk. Bijvoorbeeld door samen te koken in plaats van iedereen voor zich en na elkaar. Door eenpansmaaltijden te koken en door gebruik te maken van ­seizoensgroenten uit de eigen streek.'
De campagne volgt op maatregelen die Idealis in de studentencomplexen heeft gedaan om het energiegebruik omlaag te brengen. Met nieuwe HR-ketels, waterbesparende kranen en vooral energiezuinige armaturen is het gebruik volgens Idealis met tien ­procent naar beneden gebracht. Nu is het de beurt aan de studenten.
Vanaf december kunnen studenten precies bijhouden of dat lukt of niet. Van Dijk: 'We gaan op de site de verbruiksgegevens per complex in kaart brengen. Daarbij gaat het niet om het absolute verbruik, maar om de gerealiseerde afname.'   RK