Nieuws - 1 januari 1970

Lawinegevaar

Lawinegevaar

Lawinegevaar

Maarten Loos, derdejaars Bioprocestechnologie

Ik ben net terug van een week skiën in Frankrijk. Er was daar ook lawinegevaar. E er lag wel twee meter sneeuw en twee dagen lang waren de liften dicht vanwege een sneeuwstorm.

In totaal was het de zevende week dat ik heb geskied. Op mijn zestiende ging ik voor het eerst en tegenwoordig kan ik aardig skiën. Dit jaar was ik skileraar voor de organisatie Sportique.

Buiten de pistes skiën is verboden; de pistes zijn geprepareerd, maar de sneeuw daarbuiten niet. De kans dat je daar een lawine veroorzaakt is veel groter. Toch zijn we met een groepje van zes skileraren buiten de piste gaan skiën. Vlak langs de piste is het helemaal plat geskied, daar komen veel mensen. In het gebied wat verder rond de piste skiën ook nog wel wat mensen, maar waar wij heen gingen, was geen mens. Het was helemaal aan de andere kant van de berg en er was nog niemand overheen geweest.

De eerste keer dat we in dat gebied afdaalden was ik onwetend. Het was behoorlijk steil en daar skiën gaf een ongelooflijke adrenaline-kick. De tweede keer dat we gingen, hadden we een traject dat nog steiler was, maar het gevaar drong nog niet echt tot me door. De derde keer dat de groep naar beneden ging, ben ik niet meegegaan. Ze namen een nog steiler stuk en ik vond het te gevaarlijk.

Toch heb ik het idee dat je nog wel kunt uitwijken naar de zijkant, als er achter je iets op je afkomt... Maar een lawine gaat misschien wel heel erg snel, ja. Als je valt ben je natuurlijk ten dode opgeschreven.

Of ik volgend jaar weer buiten de pistes ga skiën? Ik denk het wel. Het geeft zo'n kick, joh.

Wendy Vergouw, medewerker bij de skipiste Nieuwegein

Buiten de pistes skiën? En dan lawines veroorzaken zeker... Ik ben vorig jaar in Galter geweest en niet voor niets lieten ze op de hoge pistes bij verse sneeuw 's ochtends vroeg altijd bommen ontploffen. Dat veroorzaakt lawines, zodat het lawinegevaar daarna veel minder is. Tja... ik vind het heel erg om te zien wat daar nu gebeurt.

Of wij lawines hebben? Nee, we hebben niet eens echte sneeuw. Dat krijgen we wel, maar voorlopig hebben we nog steeds een borstelbaan.

Marjolein Laninga, derdejaars Landinrichtingswetenschappen

Of het gevaarlijk is om buiten de pistes te skiën, hangt af van de sneeuwomstandigheden. Ligt het er bijvoorbeeld al drie weken, dan kan het best, maar als het er net ligt moet je het niet doen.

Ik ski sinds mijn zesde. In totaal heb ik iets meer dan vijftien weken geskied in mijn leven. In die tijd heb ik zelf ook wel eens buiten de pistes geskied, maar altijd onder begeleiding van mensen die de bergen kennen. En ik moet toegeven: het heeft wel iets extra's.

Adjan Heeren, hoofd Programma bij universitair sportcentrum De Bongerd en begeleider skikampen van de Sportstichting Landbouwuniversiteit Wageningen (SLW)

Skiën buiten de pistes is niet verstandig en niet voor niets verboden. Ik weet dat het een kick geeft, maar toch moet je het niet doen. Tijdens de meer dan tien skikampen die ik voor de SLW heb begeleid, zien wij er altijd heel streng op toe dat de deelnemers niet buiten de pistes skiën. Dat gebeurt bij ons dan ook niet.

Ik heb eens een skileraar gehad die liet zien hoe een lawine ontstond: met een schop groef hij een kuil van een meter bij een meter bij een meter in de sneeuw. Daarin kon je alle sneeuwlaagjes mooi zien. Even verderop veroorzaakte hij toen wat schokjes met een klein schepje. En hupsee: de hele sneeuwmassa boven de kuil verdween in het gat.

Ik ben ook verbonden aan de sportopleiding CIOS in Arnhem. Een aantal jaren geleden werd er vanuit het CIOS een trektocht georganiseerd; met een sleetje trekken van het ene hutje naar het andere. Zeven mensen zijn toen in een lawine terecht gekomen, van wie er oon is overleden. Ik ben er zelf niet bij geweest, maar ik heb er veel over gehoord en het was een enorme schok. E.R