Nieuws - 16 april 2015

Large

Klein is toch niet zo heel fijn. Langere mensen hebben namelijk minder risico op hartfalen, blijkt uit onderzoek van de universiteit van Leicester.

In cijfers: 6,5 cm langer betekent 13,5 % minder kans op een hart- en vaatziekte. Het verschil zit ‘m in de genen, zeggen de onderzoekers. Je kunt er dus niks aan doen. Maar je kijkt toch net iets anders naar je kleinere of langere medemens.

XL
Lange mannen krijgen meer kinderen dan kortere mannen. Dat blijkt uit een Britse studie onder lange Groningers, Friezen en Drenten. Ze krijgen gemiddeld 0,24 kind per persoon meer. De onderzoekers vermoeden dat de evolutie hier aan het werk is. De genen voor lengte gaan kennelijk gepaard met een ander evolutionair voordeel. Misschien omdat ze minder sterven aan hartfalen?

XXL
Is je ringvinger (R) langer dan je wijsvinger (W)? Dan ben je waarschijnlijk een bovengemiddelde lange afstandloper. Britse onderzoekers (Cambridge) maten de R/D-verhouding bij alle deelnemers aan een halve marathon in Nottingham. De 10 procent met de hoogste verhouding was een klein halfuur sneller dan de laagste 10 procent. Bij vrouwen was het verschil de helft, zo’n 12 minuten. Snel meten dus.

Testosteron
Het verschil in vingerlengte is het gevolg van een verhoogde blootstelling aan testosteron in de baarmoeder. ‘Hoe meer testosteron, hoe hoger de R/D. Dergelijke mannen zijn namelijk succesvoller in de voortplanting. Iets evolutionairs. Vrouwen vielen vroeger voor de beste jagers. Ergo, de beste hardlopers. Dat was toen. Maar nu de hamvraag: vallen vrouwen nog steeds op goede hardlopers? Die vraag laat Cambridge onbeantwoord.