Nieuws - 28 maart 2002

Larenstein Deventer naar Wageningen

Larenstein Deventer naar Wageningen

Hogeschool Larenstein wil zijn vestiging in Deventer over vier jaar verhuizen naar Wageningen. Een geplande bestuurlijke fusie van de hogeschool met het Groningse Van Hall Instituut zal waarschijnlijk gevolgd worden door een bestuurlijke fusie met Wageningen UR.

De mogelijkheden om op onderwijsgebied samen te werken met Wageningen UR hebben voor Larenstein de doorslag gegeven bij de beslissing. De vestiging in Deventer is volgens het management te klein om zelfstandig te overleven. De directe aanleiding voor het besluit zijn noodzakelijke investeringen in het pand van Larenstein Deventer. Larenstein wil de hogeschool in Wageningen huisvesten bij de geplande nieuwbouw van Wageningen UR.

Rector magnificus prof. Bert Speelman is blij met de verhuisplannen: "Het is een mooie stap op de ingeslagen weg naar verdergaande samenwerking." De raad van bestuur van Wageningen UR kreeg vorige maand toestemming van de raad van toezicht voor een bestuurlijke fusie van Wageningen UR met hogeschool Larenstein en het Groningse Van Hall Instituut. De twee hogescholen hebben al besloten te gaan fuseren en verwachten voor de zomer een definitief fusiebesluit te tekenen. Speelman verwacht dat een fusie van de hogescholen met Wageningen UR daarop snel kan volgen.

In een op te stellen fusieplan wil Speelman garanties geven voor het 'in de benen houden van het hbo'. Een angst van de hogescholen is volgens Speelman dat Wageningen UR de krenten uit de pap haalt en het hbo verder laat versloffen. "Dat is niet terecht, we moeten een goede constructie verzinnen om die angst weg te nemen."

Wageningen UR heeft nog niet met Larenstein overlegd over de huisvesting. Speelman denkt aan een extra vleugel aan het nog te bouwen onderwijsgebouw van Wageningen UR. De hbo-studenten zouden zo makkelijk gebruik kunnen maken van hierin aanwezige voorzieningen zoals de bibliotheek en de kantine. Larenstein wil in ieder geval een duidelijk eigen gezicht houden na de verhuizing.

De verhuizing is nog niet definitief rond. De medezeggenschapsraad van Larenstein moet nog instemmen met het besluit. Docenten en studenten van Larenstein Deventer hebben geprotesteerd tegen het plan. Zij blijven liever in het monumentale pand in Deventer.

Bij Larenstein Deventer studeren 765 studenten, waaronder 150 buitenlandse. | K.V.

Zie ook pagina 5.