Nieuws - 17 januari 2008

Laptops voor studenten

Studenten van Wageningen Universiteit kunnen binnenkort een degelijke laptop kopen via Wageningen UR. Het zijn niet de goedkoopste, de vier modellen die zijn uitgezocht, maar ze bieden wel de meeste kwaliteit en goede garantievoorwaarden, meent de projectgroep die zich er de afgelopen maanden over boog. Nu alleen nog een draadloos netwerk in Forum.

Een sinterklaaswens van twee jaar geleden gaat binnenkort eindelijk in vervulling: laptops voor studenten. De raad van bestuur van Wageningen UR betaalt uiteindelijk niet mee aan de aanschaf. Maar door inkoopkortingen bij leverancier SURFdiensten – een not-for-profitorganisatie opgericht door het hoger onderwijs, die ict-gebruik faciliteert – wordt er toch een mooi aanbod gedaan, zegt Ton Risse, hoofd services van de afdeling ICT van het Facilitair bedrijf.
Verschillende andere hogescholen en universiteiten bieden via SURF laptops van Lenovo aan hun studenten aan. ‘Het zijn niet de goedkoopste, maar ze bieden wel de meeste kwaliteit. Ze zijn stabiel en degelijk. Waarschijnlijk overleeft de laptop het wel als hij een keer valt’, zegt Risse.
Hij is daarnaast blij dat studenten er een internationale garantie bij kunnen kopen voor drie jaar, waardoor het apparaat ook in het buitenland wordt gerepareerd. Het instapmodel met Windows Vista en basis software, geïnstalleerd en wel, komt op 715 euro. Het duurste model, met de meeste grafische mogelijkheden en beste garantie is er vanaf 1289 euro, exclusief software. Onderzocht wordt nog of studenten van Van Hall Larenstein en medewerkers ook van het aanbod gebruik kunnen maken.
In Forum werken de aangekondigde draadloze verbindingen nog niet waarmee je met je laptop simpel het WUR-netwerk op kunt, maar daar wordt aan gewerkt, aldus Risse.