Organisatie - 9 november 2006

Langs de corporale meetlat

10

Tot voor kort waren KSV en Ceres de enige echt traditionele studentenverenigingen van Wageningen UR. Maar sinds de fusie met hogeschool Van Hall Larenstein hebben de clubs er twee concurrenten bij gekregen: Quercus en Nji Sri. Welke van de vier mag zich anno 2006 de ‘meest corporale studentenvereniging van Wageningen UR’ noemen?

1_achtergrond0.jpg
Een echte student zit tijdens zijn studie bij een studentenvereniging. In deze ondoorgrondelijke bastions van traditie en elitarisme host het kroost van industriëlen op bierbesmeurde vloeren, om het hardst clubliederen schreeuwend die voor het ‘plebs’ buiten onbegrijpelijk zijn.
Om zich te onderscheiden heeft elke vereniging eigen rituelen en tradities die alleen bij de leden bekend zijn. Toetreders ondergaan een ontgroening die veel lijkt op de initiatierites van Afrikaanse stammen. Daar leren de adolescenten de rituelen van de stam. Maar een ontgroening is meer dan het leren van de rituelen. Het is het gezamenlijk ondergaan van vernedering. Hoe harder de initiatie, hoe sterker de onderlinge band. En hoe meer eigen rituelen een vereniging heeft, des te trotser zijn de leden op hun vereniging.
De Wageningse studentenverenigingen waren altijd al wat minder traditioneel en hard dan corpora uit bijvoorbeeld Amsterdam of Leiden. Maar welke studentenvereniging van Wageningen UR komt hier desondanks het dichtst bij in de buurt?


Nji Sri: Vasthouden aan mores
Hoewel Nji Sri in 1904 in Wageningen is opgericht, verhuisde ze al na enkele jaren naar Deventer. De dit jaar teruggekeerde vereniging is daarom toch een nieuwkomer in Wageningen en moet opboksen tegen de gevestigde orde van statige universitaire verenigingen met een rijke historie. Dat de leden van Nji Sri als hbo’ers door sommigen niet als echte studenten worden gezien, maakt dat niet gemakkelijk. En ook het pand – voormalig café Peer in de Nieuwstraat - mist de grandeur van de andere Wageningse clubs. Zo bezien heeft de vereniging een dubbele achterstand.
Die compenseert Nji Sri echter doordat zij veel tradities heeft die streng in acht worden genomen. Zo moesten de aspirant-leden dit najaar urenlang marcheren door het centrum van Wageningen, het zogenaamde ‘stoepen’. De ‘klooiendrijvers’ - ouderejaars leden - hielden nauwlettend in het oog of ze het clublied wel correct zongen.
Ook de mores in de nieuwe kroegzaal aan de Nieuwstraat zijn heilig. Bestellen met de jas aan? Geen bier. Met de rug naar de bar? Emmertje water. Het bestuur loopt altijd jasje-dasje, maar ook van de andere leden wordt op z’n minst een nette polo verwacht. De leden moeten voor middernacht binnen zijn en mogen niet voor middernacht weggaan. Om twaalf uur precies wordt namelijk rondom het beeld van Nji Sri – de Indonesische godin van de vruchtbaarheid - het verenigingslied gezongen.
Door deze focus op regels en rituelen ziet Resource Nji Sri als een zeer goede aanvulling op het bestaande spectrum aan verenigingen. Ze houdt de andere verenigingen scherp. De povere behuizing en het gebrek aan academici in de gelederen zorgen er desondanks voor dat Nji Sri niet het predikaat ‘meest corporale vereniging van WUR’ kan dragen.


Ceres: Het hart is er uit
Op het eerste oog is WSV Ceres het toonbeeld van corporale cultuur. De oudste studentenvereniging van Wageningen UR behoort tot de Algemene Senaten Vereniging waar beroemde corpora als Minerva uit Leiden en Vindicat uit Groningen ook deel van uit maken. Het echte werk dus. En staande voor de statige villa aan de Generaal Foulkesweg kan een mens niet anders dan zich een beetje geïntimideerd voelen.
De rituelen liegen er ook niet om. Handtasjes die onbewaakt op de bar liggen? Het is toegestaan ze vol te braken. Iemand die een wagenwiel aan het plafond weet te bereiken, krijgt van iedereen die er onderdoor loopt een biertje. En een lid dat in zijn blootje via de openhaard de schouw in weet te klimmen, bezorgt de hele kroegzaal gratis drank. Ceres is altijd de standaard geweest in Wageningen. De leden – veelal kinderen van gegoede burgers - hebben een air over zich van: ‘klooien jullie maar aan, knorren. Hier op Ceres gebeurt het.’
Maar anno nu lijkt dit beeld vooral een kiekje uit een oud fotoalbum. Het Wageningse corps heeft in 2002 de ontgroening afgezworen. Alcoholincidenten en het verlies aan leden noopte de vereniging dit naar eigen zeggen ‘vooruitstrevende besluit’ te nemen. Tegenwoordig blijven tijdens de introductie de keien schoon wanneer de eerstejaars traditiegetrouw langs de Cereshuizen lopen. Geen meel of groenafval meer, geen schor feutengezang met op de achtergrond het geklets van stukslaande eieren.
Maar wat is een gangsterrapper zonder dat hij in de gevangenis heeft gezeten? Een corps zonder ontgroening is een waterig aftreksel. Het hart is eruit.


Quercus: Een zwaluw maakt geen zomer
Op de andere locaties van de hogeschool, Leeuwarden en Velp, is weinig corporaals te vinden. De Leeuwarder vereniging Osiris heeft wel wat tradities, maar kent verder een heel losse omgang tussen de leden, te vergelijken met de omgangsvormen op SSR-W en Unitas in Wageningen. Datzelfde geldt voor Arboricultura in Velp.
Alleen Quercus, met een sociëteit in een klein monumentaal pand in Arnhem, heeft wat corporale trekjes. De vereniging is ontstaan in de jaren vijftig toen de bosbouwschool in Arnhem nog een opleidingsinstituut van Heidemij was. De ‘Schoolvereniging der Nederlandsche Heidemaatschappij’ groeide uit tot een serieuze studentenvereniging met eigen mores en een pittige ontgroening. Deze ‘vereikeling’ is nu echter verdwenen. De ‘Quercus Trophy’ die daarvoor in de plaats kwam, is niet meer dan een gezellig kennismakingsweekend.
Alleen het Heerendispuut Conventus steekt wat betreft corporale trekjes boven de rest van de vereniging uit. De leden van het dispuut lopen vrijwel altijd in jasje-dasje en gedragen zich uitgesproken elitair. Tijdens de introductieweek van de hogeschool kijken ze vanaf een bankstel op een boerenkar neer op de eerstejaars. Af en toe wordt de zetel verlaten om aan het spit te draaien waaraan het al dan niet zelf geschoten zwijn hangt. Een klein elitair groepje binnen de vereniging en een aardig optrekje geven Quercus echter nog geen recht op de titel ‘meest corporale vereniging van Wageningen UR’.


KSV: Het onneembare fort
Sinds jaar en dag is KSV St. Franciscus Xaverius de katholieke tegenhanger van het Wageningse corps Ceres. Het pand ‘Cantil’ – steile rots in het Latijn - aan de Stadsbrink heeft een uitstraling die veel zegt over de vereniging. Het gebouw uit 1967 lijkt op een onneembaar fort. Het is een plek voor noeste, zwijgzame boerenzonen en –dochters, niet voor fijnbesnaarde achterbankkinderen uit het Gooi.
KSV is de enige vereniging van Wageningen UR die nog een ontgroening heeft, al mag die niet zo heten. Het gaat er minder ruig aan toen dan vroeger – geen kaalgeschoren koppen en het programma wordt gecontroleerd door de studentenarts - maar voor een goede ‘kroegbinding’ is psychologische druk op de nuldejaars volgens de vereniging onontbeerlijk. Ze krijgen weinig slaap en moeten keihard werken. Terwijl hun begeleiders lallend rond het kampvuur zitten, moeten de feuten om elf uur zonder bier naar bed.
Waar Ceresleden elkaar aftroeven met goede argumentatie in een discussie, gaat het er bij Franciscus fysieker aan toe. Voor een avondje kroegen trekken de leden een oud jasje en stevige schoenen aan. Op zo’n avond wordt er namelijk gebrast - elkaar bij het colbert vastpakken en door de kroegzaal slingeren - en ingevochten – proberen vooraan de bar te blijven staan om bier te krijgen. Er belandt nog wel eens iemand met zijn kont in de spoelbak of languit tussen het glas op de grond. Sommige leden dragen hier de rest van hun leven de littekens van. Verder gaan er verhalen over een dispuut dat onlangs in de kroegzaal heeft gevoetbald met een levende kip. En tijdens een ouderdag zou een moeder met een brandslang van een trap zijn afgespoten omdat die alleen door mannen mag worden betreden.
Concluderend scoort KSV op meerdere vlakken goed. Zowel qua behuizing als elitair gedrag steekt ze boven Quercus en Nji Sri uit. Op het gebied van de ontgroening laat de vereniging de anderen zelfs ver achter zich. Hoewel Franciscus geen corps is, komt zij er momenteel het dichtst bij in de buurt. KSV krijgt dan ook het predikaat ‘de meest corporale vereniging van Wageningen UR’.

Re:acties 10

 • Studentje

  Verenigingen zullen meestal niet zeggen dat ze een ontgroening hebben, maar in de praktijk hebben de meeste introducties een ontgroenend karakter, de mate daarin zal ongetwijfeld verschillen, maar KSV is sowieso niet de enige vereniging met een ontgroening in Wageningen.
  Ik ben bij geen van deze verenigingen lid, maar als buitenstaander bij al deze verenigingen komt Ceres toch echt het meest corporate en ballerig over, KSV komt over als de wannabe corps vereniging die denkt concurrent te zijn van het werkelijke corps, maar het eigenlijk niet is. Waar Ceres korporaal is omdat zij dit leuk lijken te vinden, is KSV korporaal omdat ze graag beter willen zijn dan Ceres.
  Het zou me ook niet verbazen als dit artikel is geschreven door een (oud-)lid van KSV.

  Reageer
 • kleuters

  Betere vraag: zouden die corpsballen doorhebben dat er na negen jaar nog niets veranderd is en dat ze nog steeds de kleuterspeelplaats van de universiteit zijn?

  Reageer
  • Lul

   Ja! en iets met liedjes zingen en de hele buurt ermee lastig vallen!

 • TH

  Wat een grap.. Heeft hier ook maar iemand door dat dit stuk al bijna 9 jaar oud is?

  Reageer
  • Kweepeer

   Dat laat alleen maar zien dat de Resource zeer consequent de plank aan het misslaan is dan.

 • Feutmans

  Wat een grap... Pijn aan mijn ogen van dit stuk

  Reageer
 • Sjoerd

  Ksv? Corporaal? Punt 1; je bent pas een corps als je bent toegelaten tot de ASV, en dan maakt je een corps, einde discussie, kut knor. Punt 2; de mores die KSV'ers leren zijn heel anders dan de corpora in Nederland horen te leren. Voorbeeld; bij een Corps noem je bier gewoon bier, bij KSV zeggen ze pils. Punt 3; jij hebt de ontgroening bij Ceres nooit meegemaakt.

  Reageer
  • Anna

   Ik vind dit eigenlijk wel een lekker geschreven stuk. Objectief is anders maar dit is ook wel een keer leuk.

   Toelating worden tot ASV maakt je nog geen Corps. Uiteindelijk heeft Wageningen geen echt Corps. En dat is eigenlijk alleen maar prima.

  • Kweepeer

   Toetreding tot de ASV is precies wat je een Corps maakt. En tot 1970 heette Ceres nog het Wageningsch Studenten Corps, maar na de fusie is de naam veranderd. Je hebt er niets van begrepen, Anna.

  • Pik

   Goed op de hoogte Anna!

 • Lid

  colbert? pff.. dat is corporaal hoor!

  Reageer
 • GT

  HAHAHAHAHA dit bewijst nog maar eens de professionaliteit van de Resource... om met maar professioneel te noemen, want zelfs dat is teveel waarde voor dit medium.

  Reageer
 • Lid

  De auteur is duidelijk een spijtknor.

  Reageer
 • Lid dus geen pauper

  HAHAHAHAHAHAHAAHHAHAHAHAHAAHAHAHAHAHAHAHAAHAHAHAHAHA, KSV? Paupers ga weg man. Wat een irreëel stuk is dit. Mijn vader regelt wel even dat dit stuk weer rechtgezet wordt.

  Reageer
 • jan lid

  ronduit slecht geschreven stuk. Erg bevooroordeeld

  Reageer

Re:ageer