Organisatie - 7 juni 2007

Langs de corporale meetlat (1)

Op het eerste oog lijkt Resource het visitekaartje van Wageningen UR te zijn geworden. Voortgekomen uit het Wb probeert het zich te meten met de professionaliteit van UK uit Groningen en met de grandeur van het Leidse Mare. Het echte werk dus. En bladerend door de oude jaargangen van het WHB, WUB en Wb kan een mens niet anders dan concluderen, dan dat het nieuwe blad zich kan bogen op vele jaren journalistieke ervaring.
Als luis in de pels van de bestuurders brachten zij altijd het laatste nieuws als eerste naar buiten. Zoals de benoeming van rector Martin Kropf, zonder dat het officiële besluit al was genomen. Of het bekendmaken van een reorganisatie, voordat er sprake was van een formeel plan. De redactieleden – veelal kritische journalisten – hadden altijd een air over zich van: ‘lak aan alles, laat iedereen maar zeuren. Wij maken het nieuws’.
Maar anno nu lijkt dit beeld vooral een bloemlezing te zijn uit het rijke krantenarchief. Het Wageningse universiteitsblad heeft in 2006 zijn redactionele vrijheid afgezworen. Het streven om een platform te blijven voor opinie en debat over alle zaken die studenten en medewerkers belangrijk vinden noopte de redactie dit ‘vooruitstrevende besluit’ te nemen. Dientengevolge zal tegenwoordig eerst overleg met de vertegenwoordiger van de afdeling communicatie plaatsvinden, voordat een verhaal geplaatst kan worden. Dus geen artikelen meer over uitgelekte benoemingen of reorganisaties. In plaats daarvan worden de lezers vermoeid met een gestolen geit in Leeuwarden of een tendentieus en ongefundeerd verhaal over ‘traditionele’ studentenverenigingen in Wageningen.
Vol trots vermeldt de eerste regel van het colofon dat Resource een onafhankelijk weekblad is, maar wat is die zinsnede in de praktijk nog waard als de redactie niet mag publiceren wat ze wil. Als zelfs artikelen, zoals ‘Langs de corporale meetlat’ niet meer op inhoudelijke gronden, maar vanuit een denigrerende vooringenomen toon worden geschreven. Ga dan als universitair weekblad eerst bij jezelf te rade, voordat je een karikatuur schetst van de Wageningse studentenverenigingen.

Bart van der Helm