Nieuws - 27 mei 2010

Langharig tuig

Populair bij veel van mijn vrienden is hij niet, Henk. Een grote brede medestudent met een lage, indringende stem. Mijn omgeving vindt hem arrogant en lelijk en al staat zijn auto strak tegen de stoeprand, dan nog wordt er soms gemopperd dat hij niet kan parkeren.

26-Stijn-5997.jpg
Ik heb geen hekel aan Henk (misschien omdat ik bang ben dat ik zelf niet kan parkeren). Soms stap ik zijn studentenhuis binnen om een praatje te maken. Dan blijkt dat Henk ook niet iedereen even aardig vindt. Hij heeft vooral een hekel aan milieufanaten. 'Onzin die duurzaamheid, toen ik nog gloeilampen had hoefde ik mijn kachel tenminste nooit aan te zetten. En dat langharig tuig maar doen alsof ze overal verstand van hebben', aldus Henk.

Ik schiet in de lach, niet te hard, want ik heb ook weer contact met dat langharig tuig. En laat ik maar niet vertellen hoe zij over anderen denken, want straks heb ik met iedereen ruzie en dat is niet handig in mijn laatste weken voor mijn afstuderen. Wat ik aan wil geven, is dat heel Van Hall Larenstein Velp één groot contrast van kleine groepjes is. Eigenlijk ken ik geen normale Larensteiner, er komt zelfs niemand in de buurt.

Eigenlijk zijn er in Velp alleen maar extremen. Een stinkende houthakkerstrui zit bij ons naast een strak gekamd kapsel en overdaad aan deodorant. Zelfs mijn directe omgeving is een bij elkaar geraapt zooitje: van metroman tot valkenier en dan hebben we ook nog een eiwitslikker, jager en een (inmiddels verstoten) vegetariër. Bij de verkiezingen hebben we stemmers die uiteenlopen van PVV tot D66, van CDA tot GroenLinks en dan nog blijven er genoeg stembiljetten liggen. Ons straatcontrast heeft al genoeg lollige momenten opgeleverd. Een keer is een fanatieke vleeseter verliefd geworden op een vegetariër. (Hij heeft haar zelfs zo gek gekregen een keertje haas te eten, maar dat is brakend boven het toilet geëindigd.)

Ondanks al die contrasten komt echte ruzie eigenlijk nauwelijks voor, zelfs Henk en mijn vrienden gaan best heel aardig door één deur. Je zou denken dat heel VHL getraind is in tolerantie.
Toch is het uitgerekend Van Hall Larenstein - al jaren bekend onder één naam - waar een definitieve fusie tot één hogeschool onmogelijk lijkt. Zijn jullie bij VHL Leeuwarden en Wageningen dan soms zo normaal?