Wetenschap - 1 januari 1970

Langere levensduur peren door koolzuurgas blijft raadsel

Langere levensduur peren door koolzuurgas blijft raadsel

Langere levensduur peren door koolzuurgas blijft raadsel


,,Op het lijstje van mogelijke verklaringen hebben we er eentje kunnen
doorstrepen’’, zegt groepshoofd dr Herman Peppelenbos van ATO. ,,Zo moet je
deze publicatie zien.’’ In de Journal of Experimental Botany beschrijft
zijn onderzoeksteam dat ze beter hebben leren begrijpen hoe koolzuurgas de
levensduur van peren verlengt.

Het plantaardige verouderingshormoon ethyleen is een belangrijke sleutel in
processen die fruit als appels en peren conserveren. Lange tijd dachten
onderzoekers dat een atmosfeer van kooldioxide fruit langer goed kon houden
doordat koolzuurgas ethyleen verdringt van de eiwitten waaraan ethyleen
zich moet vastmaken om effect te hebben. Of dat zo is, hebben onderzoekers
om technische redenen nooit kunnen aantonen.
Maar de theorie klopt niet, hebben onderzoekers ir Hans de Wild en ing. Els
Otma nu ontdekt. Dat maken ze op uit proeven met een nieuw
conserveringsmiddel, 1-MCP, dat binnenkort op de markt komt en waarnaar ATO
uitgebreid onderzoek heeft gedaan.
,,Van 1-MCP weten we zeker dat het de receptoren voor ethyleen blokkeert’’,
zegt Peppelenbos. ,,Als je appels of peren er een tijd aan blootstelt zijn
alle receptoren verzadigd. Maar als je dat fruit daarna bewaart in
koolzuur, zie je dat de levensduur nog verder wordt verlengd. Koolzuur
werkt dus anders dan we dachten.’’
De onderzoekers hebben een vermoeden over de richting waarin ze het moeten
zoeken. Ze denken dat koolzuur een paar enzymen remt waarmee appels en
peren het verouderingshormoon aanmaken. |
W.K.

Re:ageer