Nieuws - 15 februari 2001

Lang gras smoort schurftschimmel

Lang gras smoort schurftschimmel

Een Wageningse onderzoeker heeft een methode ontdekt waarmee appelkwekers de gevreesde appelschurftschimmel te lijf kunnen gaan. Door onder de bomen het gras lang te laten groeien, krijgen sporen van de schimmel geen kans om vanaf de grond hun weg naar de fruitbomen te vinden.

Dat voorspelt het model Sporesim, het geesteskind van dr. ir. Meindert de Jong. De Jong, nu verbonden aan de leerstoelgroep Biologische bedrijfssystemen, maakte het model zelf, in zijn woning, achter zijn oude 286-computer. Het programma voorspelt hoe sporen en pollen zich in gewassen verspreiden. Daarvoor moet de gebruiker de windsnelheid invoeren, het aantal sporen of pollen dat schimmels of planten verspreiden en de bladerdichtheid van het gewas.

Nieuw aan het programma is dat het de verspreiding op enkele centimeters boven de grond exact voorspelt. Daarom kon het model ook een strategie aanwijzen die een einde kan maken aan de epidemie van appelschurftschimmel. Of het model het bij het rechte eind heeft, moet nog blijken uit het onderzoek waar Praktijkonderzoek Plant en Omgeving in Randwijk en Biologische bedrijfssystemen nu mee bezig zijn. De leerstoelgroep zoekt nog naar afstudeervakkers voor dat onderzoek.

Eerder beproefden onderzoekers in Nieuw-Zeeland De Jong's model bij het bestrijden van de Sclerotinia-schimmel. Deze schimmel is inzetbaar als biologische bestrijder van distels, maar hij tast ook gewassen als zonnebloem, bonen en aardappels aan. Het model van De Jong berekende echter hoe boeren het organisme veilig konden gebruiken: door het gras om de schimmels heen te laten groeien.

De Jong is uitgenodigd door de universiteit van Iowa om, samen met een onderzoeker, een artikel te schrijven over zijn model. Het betreft een risico-analyse van het gebruik van schimmels in de gewasbescherming. | W.K.