Organisatie

Landmeetkunde op postzegel

Het monumentale gebouw van Landmeetkunde op de Wageningse Berg is vereeuwigd in een postzegel. De zegel is er eentje uit een serie van tien over de architectuur van de wederopbouw.
Roelof Kleis

De zegels van PostNL zijn vanaf vandaag te koop bij de Bruna. De serie zegels zijn ontworpen door Arienne Boelens. Met de zegels schenkt PostNL aandacht aan de periode van wederopbouw na de Tweede Wereldoorlog. De gebouwen zijn uit de periode 45-58, een tijdperk waarin de nieuwbouw zich snel ontwikkelde. De zegels tonenkarakteristieke panden die onder meer dienst deden als woning, fabriekspand, kantoor of onderwijsgebouw.

Groei

Het Wageningse pand valt in die laatste categorie. De ‘Faculteit voor Geodesie’, zoals het officieel te boek staat, werd tussen 1950 en 1953 gebouwd naar een ontwerp van architect F. E. Röntgen. Na de oorlog maakte de Landbouwhogeschool een sterke groei door. Het gebouw voor landmeetkunde was een van de eerste nieuwe bouwwerken uit die tijd. De hoofdopzet van het gebouw is bedacht door A. Kruidhof, de latere hoogleraar van de opleiding Cultuurtechniek, waar landmeetkunde deel van uitmaakte.

postzegels.jpg

Het witte gebouw is al van ver zichtbaar bovenop de berg. Die locatie was destijds van fundamenteel belang: het vrije uitzicht op de uiterwaarden en de verderop gelegen kerktorens was essentieel voor het landmeten. Markant is de grote practicumzaal bovenin het pand, van waaruit de studenten hun metingen verrichtten. Om hinderlijke trillingen te voorkomen is onder de betonnen vloer een grindbed van 40 centimeter aangebracht.

Examens

Eind jaren zestig deden nieuwe technieken (infrarood) hun intrede in de landmeterij en was het uitzicht niet langer noodzakelijk. Tal van studenten hebben examens gemaakt in de practicumzaal. Aan het einde van de vorige eeuw bleek het gebouw te klein en werd het verkocht. Het pand is op dit moment als woning en bedrijfsruimte in gebruik. Het gebouw werd in 2007 een rijksmonument.

Naast het Wageningse gebouw zijn er door PostNL en het Het Nieuwe Instituut (voorheen Rijksarchief voor Nederlandse Architectuur en Stedenbouw) nog negen panden met een postzegel vereerd. In deze omgeving zijn naast Wageningen ook Arnhem (het Purfina benzinestation) en Amersfoort (het Soesterkwartier) op zegel gezet. Ontwerper Boelens heeft gekozen voor een zwartwit weergave van de gebouwen.

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.