Nieuws - 27 januari 2016

Landelijke streefcijfers vrouwelijke hoogleraren

tekst:
Hoger Onderwijs Persbureau

Alle universiteiten zeggen meer vrouwelijke hoogleraren te willen. De ene universiteit lijkt ambitieuzer dan de andere. VAWO, vakbond voor de wetenschap, zette hun streefcijfers voor het jaar 2020 naast de huidige percentages.

Beeld: Victoria Collections

De universiteiten meldden hun streefcijfers in een gezamenlijke brief die ze eind 2015 naar minister Bussemaker stuurden. Daaruit blijkt dat de TU Eindhoven in 2020 twintig procent vrouwelijke hoogleraren wil, tegenover nog geen negen procent in 2014. Dat is meer dan een verdubbeling. De Radboud Universiteit Nijmegen voorziet slechts een klein stapje omhoog van 23 naar 25 procent. En Wageningen University geeft aan van 7,6 procent te willen stijgen naar 24,59 procent, maar dan telt het de persoonlijk hoogleraren ook mee.

Streefcijfers.png

Rood: actueel - Blauw: streefcijfer 2025

*Doel geldt voor 2025 en niet 2020. Bron: VAVO/VSNU/Wageningen UR

Vanwaar die grote verschillen? 'Je moet reƫel blijven', zegt woordvoerder Martijn Gerritsen van de Radboud Universiteit. 'We kijken hoe de situatie nu is en hoeveel hoogleraren met emeritaat gaan. We kunnen wel zeggen dat we naar dertig procent streven, maar dan hebben we achteraf een probleem.'

Het is juist goed om net iets hoger te mikken dan haalbaar, werpt de VAWO tegen. 'Als je zegt dat je vier kilometer gaat lopen, dan worden het er geen vijf', aldus een woordvoerder. Een streven van nog geen 25 procent blijft volgens haar ver achter bij de dertig procent die de Europese Unie hanteert en die vereist zou zijn voor een cultuuromslag.

Het Landelijk Netwerk Vrouwelijke Hoogleraren is allang blij dat de universiteiten streefcijfers geven. 'Het betekent dat erover nagedacht wordt. Je kunt natuurlijk pochen met hoge streefcijfers en dan over vijf jaar zeggen: jammer, het is niet gelukt. Maar wij zien dat er heel goed wordt nagedacht over de vraag wat haalbaar is. De streefcijfers zorgen ervoor dat het onderwerp steeds weer ter sprake komt en ze zijn een stok achter de deur bij sollicitatieprocedures. Dat is allemaal heel positief.'