Organisatie - 24 mei 2007

Lampen turven voor groenere school

Om het energiegebruik terug te dringen moet je er eerst achterkomen waar de energie naartoe gaat, bedachten Jeroen Mijs en Theike Roelofs van Van Hall Larenstein in Leeuwarden. Het ‘duurzaamheidteam’ turfde in twee dagen 4930 lampen in het schoolgebouw. ‘Langzaam maar zeker komen de zwarte gaten van de energierekening in beeld’, grijnst Jeroen.
De actie van de studenten ontspruit aan een gevoel van onbehagen over hun ‘groene school’ die niet alles uit de kast haalt om de energienota omlaag te brengen. Na een klein symposium over de groene intenties van de intussen tien jaar oude hogeschool en een gedragscampagne, zijn de milieukundestudenten nu druk doende om de stroomrekening uit te splitsen.
De pompen en ventilatoren van de luchtverversing zijn de grootste slokoppen, en het geïnstalleerde vermogen van de verlichting hebben ze nu ook in beeld. De volgende vraag is: wanneer branden de lampen? Zodra de studenten dat weten, gaan ze het computergebruik onder de loep nemen. ‘Monnikenwerk’, geeft Jeroen toe. ‘Maar alleen zo kom je tot effectieve aanbevelingen om te besparen.’
Een eerste bescheiden succesje heeft het duurzaamheidteam al binnengehaald. De koeling van de blikjesautomaten met frisdrank kan ’s nachts gewoon uit. Een timer zorgt ervoor dat de apparaten op tijd weer aanslaan en de drankjes evengoed op de voorgeschreven temperatuur van zeven graden uitspuwen. ‘Een besparing van 0,18 procent per jaar op het totaalverbruik. Miniem natuurlijk, maar het is wel een bruikbaar schoolvoorbeeld.’
De studiepunten die Jeroen en Theike met hun inspanningen verdienen staan al lang niet meer in verhouding tot de tijd die ze in het project hebben gestoken. Zij stellen zich tevreden met de wetenschap dat hun aanbevelingen de energiecommissie van VHL nieuw leven hebben ingeblazen.