Wetenschap
Natuur & milieu

Lagere methaanproductie koe via fokkerij is haalbaar

De methaanproductie van de Nederlandse melkkoe kan omlaag met behulp van fokkerij. Dat heeft promovendus Sabine van Engelen aangetoond. Nu moet ze de genen nog vinden die de productie van dit krachtige broeikasgas beïnvloeden.
Albert Sikkema

Van Engelen onderzocht de genetische variatie van de methaanproductie van melkkoeien. Dat methaan ontstaat als restproduct bij de fermentatie van veevoer. Daarbij blijkt de samenstelling van het melkvet van de koe te correleren met de methaanproductie. Aan de hand van de melkvetsamenstelling van 1900 Holstein-koeien stelde ze vast dat 12 tot 44 procent van de methaanproductie erfelijk bepaald is. Die percentages zijn hoog genoeg om de methaanproductie van koeien met behulp van fokkerij te verminderen, schrijft ze in het Journal of Dairy Science. Ze gebruikte bij haar onderzoek een voorspellingsformule van veevoedingsonderzoeker Jan Dijkstra.

De promovendus weet nog niet welke genen de productie van het broeikasgas beïnvloeden. Dat onderzoekt ze momenteel in een project van het Top Institute Food and Nutrition (TIFN), waarin ze de methaanconcentratie in de adem van meer dan duizend melkkoeien meet en die relateert aan hun genetische paspoort. ‘Als je genetische parameters wilt vinden voor de methaanproductie, heb je grote aantallen koeien nodig.’

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.