Nieuws - 25 september 2014

Lager startsalaris voor afgestudeerde

tekst:
Rob Ramaker

Het startsalaris van Wageningse afgestudeerden daalt de laatste jaren relatief. Dit blijkt uit gegevens van alumnivereniging KLV.

Naast het salaris gecorrigeerd voor inflatie gaan de perspectieven van pas afgestudeerden over de hele linie achteruit. Zo zijn starters de laatste jaren vaker werkloos, zoeken ze langer naar werk en werken ze vaker onder hun niveau. Zulke gegevens geven echter een gemiddeld beeld, want er bestaan grote verschillen tussen studies. Zo worstelen afgestudeerden van Bos- en natuurbeheer en Internationale ontwikkelingsstudies met het vinden van een baan terwijl levensmiddelentechnologen nog steeds gewild zijn.

Uit de gegevens blijkt verder dat er grote verschillen bestaan tussen Nederlandse en internationale studenten. Internationals hebben iets minder goede perspectieven, en zijn veel minder vaak tevreden over hun werk. Het is onduidelijk waarom pas afgestudeerde internationals zoveel minder tevreden met hun werk dan Nederlanders. De gegevens komen uit enquĂȘtes die KLV houdt onder afgestudeerden.

De complete cijfers en plaatjes zijn te zien in de nieuwe Resource, die vandaag in de bakken ligt.