Nieuws - 27 september 2001

Labsvlees en runderlabjes

Labsvlees en runderlabjes

Voor de honderdduizenden Nederlanders die van dieren houden maar ook van hun vlees is de uitvinding van dr. Wiete Westerhof een geschenk uit de hemel. De Amsterdamse dermatoloog kwam in het nieuws met zijn plannen om in het laboratorium vleeslapjes te kweken, ongeveer op dezelfde manier als waarop hij nu kunsthuid kweekt.

Dierenleed komt er niet meer aan te pas. Koeien, varkens en andere vleesleveranciers hoeven alleen nog maar een paar cellen te 'doneren'. Die groeien vervolgens in containers uit tot lappen vlees van vijftig kilo, op bedden van collageen en een vloeistof met in totaal 62 verschillende ingredi?nten, zoals twintig aminozuren, twaalf vitamines en een stel enzymen. Het eindresultaat, voorspelt Westerhof, is niet van echt vlees te onderscheiden. Het labsvlees zal er uitzien als vlees en smaken als vlees.

Westerhof is directeur van het Nederlands Instituut voor Pigmentstoornissen, een bij het AMC ondergebrachte onderzoeksinstelling op het gebied van kleurafwijkingen van haar en huid. Heel iets anders dan vlees. Toch is Westerhof serieus. Samen met twee bevriende zakenmannen heeft hij het wereldomvattende patent op het proc?d? al verworven. Nu zoekt hij naar investeerders.

Voor koks en keukenknutselaars zal een wereld opengaan. Niet alleen cellen van klassieke landbouwdieren kunnen uitgroeien tot mals labsvlees. Dat kan ook met de cellen van exotische dieren, die je niet elke dag op tafel zet.

Pandabiefstuk. Altijd al willen weten hoe dat smaakt. | W.K.