Student - 12 maart 2009

LUXE DINEREN VOOR HET GOEDE DOEL

Wie de kelder van Unitas kent, weet niet wat hij ziet: hagelwitte muren met turkoois, vloerzeil met houtprintje, gesteven tafellakens en fleurige kaarsenplateaus op tafel. De vier christelijke studentenverenigingen hebben de kelder een metamorfose gegeven. Tot 27 maart runnen ze er ieder dag – behalve zondag natuurlijk – een restaurant voor een goed doel, waar je voor nog geen vijftien euro een waar driegangendiner kunt gebruiken.

In de eeuwig rommelige fustenkelder van de jongerenvereniging knopen vier studenten hun helblauwe sloof om. Wat onwennig turen ze tijdens de spoedcursus bediening naar het bestelformulier in hun hand. ‘De keuken laat via de portofoon weten dat je een hoofdgerecht kunt ophalen’, vertelt de personeelscoördinator van dienst. Verderop in de voorraadkelder staan de bakken soep al te dampen. Boven in de voormalige mensakeuken bewaakt Geert, student Internationaal land- en waterbeheer, de al warme koekenpan. Gisteren bakte hij zijn eerste perfecte biefstukken.
Met het restaurant Happietaria willen de verenigingen twintigduizend euro ophalen voor een school in Haïti en bijenkasten voor vrouwen in Afghanistan. Sponsors ICCO en Wilde Ganzen vermenigvuldigen alle winst en giften met 2,47.
De initiatiefnemers vinden het vooral leuk om op deze manier geld in te zamelen – weer eens wat anders dan een collectebus. Ze nemen het restaurantje spelen aardig serieus. ‘De gerechten zijn luxe en we willen een echt restaurantpubliek bereiken. Unitas heeft onder onze openingstijden ook geen activiteiten’, maakt pr-man Bram duidelijk. Hij voelt zich na twee weken klussen geen vreemde eend meer op de alternatieve jongerenvereniging, die hen uitnodigde omdat de grote keuken toch leegstond. ‘Het zijn lieve mensen.’
De eters moeten nog wel de weg naar Unitas zien te vinden. De eerste twee avonden verdienden de studenten vooral aan medeverenigingsleden. Onder de bezoekers van dinsdag bijvoorbeeld een bijbelkring van de VGSW en kringhuis DAM, een soort dispuut van Navigators Wageningen. / Yvonne de Hilster

www.happietaria-wageningen.nl