Wetenschap - 1 januari 1970

LUW-personeel moet even wennen aan cao-actie

Echte doorgewinterde actievoerders zijn het niet, de 150 LUW-medewerkers die zich op 26 april in een warm voorjaarszonnetje voor het bestuurscentrum verzamelen. Voor het eerst sinds mensenheugenis protesteren medewerkers van de universiteit voor betere arbeidsvoorwaarden. We zijn dan wel geen bouwvakkers en sommige mensen zullen wel een vieze smaak in de mond hebben bij het woord actie, maar toch, verontschuldigt actieleider Cor Meurs zich. Dan wordt de leuze van de ochtend ingestudeerd: Goed werk kost geld, goed werk kost geld, komt het schuchter uit de kelen

Regelmatig onderbroken door de sirene van zijn eigen megafoon - Sorry hoor, ik heb hem nog niet helemaal onder controle - probeert Meurs het actiegevoel erin te krijgen. Langzaam tooien de meeste actievoerders zich met een felgeel AbvaKabo-actielint. De aanwezige petten en shirts zijn voor de meeste aanwezigen een stapje te ver. Als na een half uurtje bestuurslid ir Kees van Ast naar beneden komt, is het vuurtje al wat verder aangewakkerd. Zonder dat Meurs opdracht geeft, schalt Goed werk kost geld over het pleintje. Daar zijn we het wel over eens, mompelt Van Ast, de vraag is alleen: hoeveel?

Meurs houdt Van Ast een petitie voor. Tekent hij voor 4,25 procent meer loon, een beter aio-loon, betere kinderopvang en vermindering van de werkdruk, dan krijgt hij een groene kaart. Zo niet, dreigt de vakbondsleider, dan krijgt u een rode kaart met deze werkgever deugt niet. En we zullen de kaart in postervorm ook verspreiden over de universiteit. Van Ast tekent niet en hapt het laatste stukje bitterkoek van een cocktailprikker. Als de bittere smaak weg is, kunt u nog op een houtje bijten.

Nadat ook een delegatie van Eerste-Kamerleden met oud-landbouwminister Gerrit Braks op het hart is gedrukt dat goed werk geld kost, gaan de actievoerders tevreden naar de lunch. Ik heb het idee dat we hier een goede indruk hebben gemaakt, zegt de leider van de CMHF, de bond voor het hogere personeel. En we hadden het weer ook nog mee. Als personeel en universiteiten de komende weken geen akkoord bereiken, zullen de bonden op 20 mei een landelijk protest organiseren in Utrecht. K.V., foto H.D