Wetenschap - 28 februari 2002

LS: Wij zijn er nog niet helemaal uit

Het bekt niet lekker en het is eigenlijk helemaal niks. Want welk fatsoenlijk meisje durft het thuis te vertellen, laat staan aan haar vrienden en vriendinnen, dat zij aan de Wageningen Universiteit de opleiding 'Mens, Maatschappij, Gezondheid' wil gaan volgen? Nog verschrikkelijker is het als je eigen zoon je komt vertellen dat hij 'Communicatiestudies' wil gaan doen (wat kommunikasie, je lijkt wel gek lieve jongen, dat deed je moeder in de roerige jaren zestig al). En het allerergste wat de familie kan overkomen is de mededeling van je eigen kind die zegt wel wat te voelen voor de studie 'Economie, Maatschappij en Beleid' (waar gaat dat over, over geld natuurlijk en ketens, keten, ja zoiets). Hoongelach en schande zullen deze families deelachtig worden.

Zo ken ik er nog wel een paar, die ook nog stuk voor stuk veel lekkerder bekken, maar ook weer heel weinig voorstellen. Hoe denkt u over 'Riskante gewoonten van mens en dier in vergelijkend perspectief', 'Gezondheidsvoorlichting, inzonderheid de mens en zijn riskante gewoontes' of 'Staathuishoudkunde van stad en platteland en van heg en steg' ? Ik heb nog gedacht aan een opleiding 'Mens en Huisdier' of nog beter 'Gender, hond en kat' en als lokker voor oversekste jongeren 'Europese seksuologie van mens en dier ten plattelande'. Dat trekt wel, maar niet de juiste figuren. Daarom is het heel verstandig de fouten van het recente verleden te herstellen en zonder pardon de gezondheidskunde en de huishoudstudies weer van stal te halen. Want daarvan weten we zeker dat de opleidingen tachtig studenten trekken en we weten ook zeker dat we deze opleidingen op academisch niveau kunnen leveren.

Kees de Hoog,

leerstoelgroep Sociologie van Consumenten en Huishoudens