Nieuws - 25 oktober 2001

LS: Wetenschap ten dode opgeschreven

LS: Wetenschap ten dode opgeschreven

Een leuk artikel over dr. Gerard Jagers op Akkerhuis, die meent uit de wetten van de Evolutie te kunnen afleiden dat de mens eens van deze aardbodem zal verdwijnen (Wb 4 oktober). Heeft hij deze wetten gekontroleerd met wetenschappelijk verantwoorde proeven of is een aantal hypothesen dom-weg op een rij gezet? Het staat er als groot nieuws. Ik weet dit echter al h???l lang en wat heb ik lopen worstelen met deze kennis. Dat vond ik geen leuk idee: voor niets geleefd op deze aardkloot.

Mijn kennis stamt van zo'n vijftig jaren terug, u weet wel, uit de donkere Middeleeuwen van de Wetenschap. Toen was de toekomstverwachting aanmerkelijk hoopvoller: insekten zouden na ettelijke miljoenen jaren deze aardkloot bevolken (of is het be?nsekten?). Kort na deze sombere mare verscheen het zeer kleurrijk ge?llustreerde maandblad Arend. De vier gebroeders Wolters abonneerden zich hier direkt op: wat een fantasie en wat een toekomst met ongekende mogelijkheden ging voor ons open! Op Venus hadden een paar mensen een zeer hoog ontwikkelde beschaving aangetroffen. Wezens met z??r grote ovale kale hoofden. De herseninhoud moet giganties geweest zijn. En hoe hoger op de ladder van de hi?rarchie hoe groter het hoofd werd. Koppeling met machines en apparaten hadden deze Venusbewoners niet nodig, zij konden de machines met hun denken aan- en uitzetten. Een superintelligent machinewezen was ontstaan, dat echter ook superintelligent kwaad kon aanrichten. En leest u het verhaal van Tom Poes en de Blikkenmannen. De grote biotechverlichting in de Wetenschap was nog maar net begonnen en onze hooggewaardeerde Harry Mulisch wilde al o zo graag een chip tussen zijn oren. Kon hij de Hemel op Aarde gaan schrijven. Maar wij, in Wageningen, hebben al slimme dieren: Herten schieten uit een skybox (Wb 29, pag. 1 rechtsonder). Zie je wel, w??r dat intelligente kwaad.

Intelligentie betekent niet in een 0,0001 millisekonde uitrekenen dat 1+1=2,02. Intelligentie is zo iets als onlogische zaken en dingen in een logisch geheel kombineren tot een bruikbaar systeem. Meneer dr. Gerard Jagers en kommentatoren mag ik mijn belastinggeld terug, want u zult vast gedacht en geschreven hebben in de baas zijn gesubsidieerde tijd.

Het Wb wordt nog een leuk blad. Jammer dat oud-werknemers het blad niet gratis toegestuurd krijgen, zoals gerenommeerde bedrijven doen.

Ido Wolters,

oud-werknemer van de LUW (niet van WUR)