Nieuws - 30 mei 2002

LS: Veganisme

LS: Veganisme

In reactie op het interview met prof. Michiel Korthals over veganisme/vegetarisme, dat op uw website staat, het volgende: Korthals kiest een ongenuanceerde route om vegetari?rs in te delen: een groep met de emotie 'bioindustrie is zielig voor de dieren' en een groep met de emotie 'dieren zijn gelijkwaardig aan mensen'. Het is dan gemakkelijk om geen ethische gronden te vinden om vegetarisme te verdedigen. Mogelijk komt het Korthals uit om andere argumenten voor vegetarisme te vergeten, maar het is de vraag of d?t wel ethisch is.

Graag noem ik er nog een, namelijk het principe dat het in het licht van ongelijke verdeling van middelen onder de mensheid niet ethisch is om verspillend te consumeren; voor vleesproductie geldt namelijk een conversiefactor van 6 tot 8, dat wil zeggen dat elke eenheid dierlijk eiwit een investering van 6 tot 8 eenheden plantaardig eiwit vraagt, die in de Nederlandse situatie voor een belangrijk deel ge?mporteerd moeten worden.

Met een dergelijke selectieve ethiek is het de vraag wat de bijdrage van prof. Korthals aan nuancering van dogmatiek en ontsporing in de ethiek zal kunnen zijn, waarvoor hij zelf zo waarschuwt.

Leo van der Ven, RIVM