Nieuws - 25 juli 2002

LS: Studentenwerving volgens Dijkhuizen

LS: Studentenwerving volgens Dijkhuizen

In Wb 21 van 27 juni 2002 wordt Dijkhuizen ge?nterviewd na honderd dagen in functie te zijn geweest. Hij noemt daarin mijns inziens terecht dat werving van Nederlandse (vwo-)studenten een speerpunt zou moeten zijn. De groei van de hbo-doorstromers en de buitenlandse studenten is verheugend, maar uiteindelijk moet er een voldoend groot aantal vwo-scholieren in Wageningen gaan studeren.

Vervolgens komt hij mijns inziens met non-oplossingen en schoffeert hij mensen die met hart en ziel (en arbeidsvreugde) met de studentenwerving bezig zijn. Weet Dijkhuizen wel wat er werkelijk gebeurt?

Ik zal nu commentaar geven op enkele citaten van Dijkhuizen.

'Een folder verdwijnt snel in de folderbak'

Onze, centraal geco?rdineerde, brochurelijn wordt alom in den lande geroemd om zijn inhoud en vormgeving. Moeten we folders dan maar achterwege laten? Je moet mijns inziens alle mogelijkheden blijven benutten: persoonlijke contacten, folders, internet. De beursstand is innovatief en verfrissend en oogst veel lof bij beurzen.

'Wij moeten het zoeken in persoonlijk contact'

Het gehele jaar door gaan Wageningse studenten en medewerkers regelmatig bij nacht en ontij naar scholen van Vlissingen tot Veendam en Kerkrade tot Den Helder. Dus dat doen we dus al heel lang!

'We moeten de beste mensen inzetten, niet degenen die toevallig tijd overhebben'

Zijn onze beste mensen niet de studenten, die de taal van de scholieren spreken en enthousiast zijn over hun studie in Wageningen? Die dragen de studentenwerving en mijns inziens terecht. Ik ben zelf meer dan tien jaar actief in de voorlichting en werving van studenten en bepaald niet omdat ik 'toevallig tijd over had'. Mijn motief is het enthousiast uitdragen van de unieke mogelijkheden die Wageningen Universiteit te bieden heeft. Dat deed en doe ik als onderdeel van maar vaak bovenop een volle werktaak. En dat geldt ook voor mijn collega's!

Ik denk dat er geheel andere oorzaken zijn die zouden kunnen verklaren waarom we er niet in slagen om voldoende vwo-scholieren naar Wageningen te krijgen. Interne factoren zoals het gehannes met de opleidingen de laatste jaren. De werkvloer heeft hiertegen tijdig en luidkeels geprotesteerd, maar tevergeefs. Dat kost je gewoon studenten.

Een ander intern probleem is dat onze b?ta- en gamma-opleidingen wel uitgingen van b?ta-instroomvereisten: nu wordt voor een aantal van die opleidingen de instroom vanuit Economie en maatschappij mogelijk.

Ook extern voorzie ik problemen: de staatssecretaris heeft volgens de Volkskrant van een paar weken geleden besloten om algemene natuurwetenschappen weer de nek om te draaien en bovendien om natuurkunde uit het profiel Natuur en gezondheid te halen. Dat is zeer slecht voor de instroom van een aantal van onze opleidingen.

Kritisch kijken naar wat we met studentenwerving doen en brainstormen hoe we het (nog) beter kunnen doen hoort bij de constante evaluatie, die overigens reeds lang gebeurt. De opmerkingen van Dijkhuizen leveren daartoe geen bijdrage!

Rienk Miedema,

Onderwijs en Studentenaangelegenheden