Wetenschap - 31 januari 2002

LS: Met voortschrijdend inzicht op krachtige koers?

Onze onvolprezen raad van bestuur heeft weer eens in de hoge hoed gekeken: zo met twee kijkt het gemakkelijker dan met drie. Waarom kunnen die jongens en meisjes van het vwo de weg naar Wageningen toch niet vinden? De laan in verbouwing? De stad een dorp? Lezen ze de gidsen niet? Of staan ze te laat op om wakker te worden in Wageningen? Vele redenen, en een beetje Universiteit legt dan een messcherpe analyse op tafel om van daaruit tot enkele alternatieve scenario's te komen. Met de alom geprezen gedachte dat de Klant Koning is, kijkt men nog eens naar de verpakking.

Aan het product kan het immers niet liggen. Dat was vier jaar terug ook al zo. Wageningen is top, alom bekend en mocht dat nu al niet zo zijn, dan behoort het toch binnenkort tot de top van de wereld: de Berg is er niks bij. Natuurlijk, maatschappijwetenschappen zijn wat vlak. Een beetje filosoof of socioloog kan het woord 'top' niet over de lippen krijgen. Laboratoria en computergestuurde beeldvorming ontbreken. Afgraven dat heuveltje en elders gebruiken om wat gaten te dichten? In planten, bodem, dieren, voeding en technologie zijn we sterk, de rest hangt erbij. Zelfs 'milieu' mag gekild. De krant kon gevuld: Wageningen reorganiseert. Horden studenten reorganisatiekunde stromen natuurlijk naar binnen.

In 'Krachtig op Koers' (KoK) wordt een nieuwe lijn uitgezet: wel maatschappijwetenschappen, maar mondjesmaat. B?ta-gamma-integratie was het devies met zware aansturing van kaders vanuit 'b?ta'. Daar lag de ervaring in vijfjarige doorlopende programma's. Een echte BaMa-structuur? Nooit van gehoord! Zijn die jongens en meisjes eenmaal binnen, dan laat je ze toch niet gaan! De lastige maatschappijwetenschappers werden afgekocht met een vijfjarig programma (maakt docenten altijd tevreden: hoe meer ze zichzelf horen hoe beter) en een extra studierichting: Internationale Ontwikkelingsstudies (IO). Zo'n naam ligt goed in de bek en draagt bij aan ons imago. Is de inhoud wat anders, zoiets als Rurale Ontwikkelingsstudies, dan zien we achteraf wel weer. Wonderwel, het werkt. IO heeft een redelijke aantrekkingskracht op aankomende studenten al houden sommigen het snel voor gezien. Minder studierichtingen, minder leerstoelen en meer studenten was het devies van de KoK. Daar kon geen halve procent bij of af.

KoK ruimde een aantal al lang bestaande problemen op, zoals de beloning naar input in het onderwijs, maar haalde natuurlijk weer andere binnen. Bij het implementeren van KoK werd nogal wat water in de wijn gedaan, maar gelukkig zag men kans om enkele personen of groepen weg te werken: toch mooi zo'n resultaat. Maar verkoopt Wageningen wel bij die jongens en meisjes van het vwo?

Vrienden, sprak de rector nog geen twee jaar terug, laten we nu toch met elkaar afspreken dat we niet meer aan de programma's gaan veranderen. Rust in de tent is het belangrijkst. Zijn we geen vrienden meer?

Aan nieuwe initiatieven geen gebrek: een propedeuse in Leeuwarden, studierichtingen als Bioproductmanagement en Agrotechnologie (?). Opleidingen die (gaan) lopen als een trein en succes smaakt naar meer. De bestaande negentien opleidingen lopen nog door. Komend studiejaar moeten in diverse nieuwe opleidingen voor twee jaar 'nieuwe' vakken worden ingevoerd. Iedereen in Wageningen is 'top' en staat dus vol verwachting in de startblokken om dat op te pakken: driedubbelspoor is leuk! En dan nog eens honderd Chinezen die de (oorspronkelijk in het Nederlands ingestelde) BSc-opleidingen gaan bevolken: voor de zo welkome variatie wordt ook gezorgd. Je moet de mensen op de werkvloer uitdagen, anders zouden ze zich gaan vervelen. En passant nog een ander probleem opgelost: Wageningen zit weer lekker vol. Rond september kan er geen student meer bij. Alleen, waar blijven die jongens en meisjes van het vwo?

Maar nu is de oplossing toch gevonden: brede studierichtingen, meer maatschappijwetenschappen en natuurlijk meer studenten in Wageningen. We zitten daar helemaal op te wachten: op de geschetste grenzeloze groei. Laat duizend bloemen bloeien en bekommer je als bestuurder niet om de eerder uitgezette paden. Het gazon is aantrekkelijk en met voortschrijdend inzicht blijkt het wel zo leuk op dat grasveld van de Born: weg paden en Dreijen. Dat vinden die jongens en meisjes van het vwo natuurlijk ook!

Arie Oskam

leerstoelgroep Agrarische Economie en Plattelandsbeleid